OFFNews Политика | 27.09.2019 04:11:57 | 57

Кампанията за местния вот започна, Иванчева с 9 жалби: Не сме закъснели с документите


Предизборната кампания за местния вот на 27 октомври започва днес. За кметове ще се борят 1968 претенденти, а кои от тях ще управляват населените места с над 350 души ще решават 6 227 901 избиратели. 

Над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. Кандидатите за кмет на София са 19. Може да станат и 20, ако ЦИК отмени решението на ОИК за отказа да бъде регистрирана „Християндемократическа партия на България”, чрез която Десислава Иванчева иска да се бори за кмет на столицата, а Биляна Петрова - да управлява "Младост". От организацията са подали 9 жалби и искат кандидатите им за кметове и съветници да бъдат регистрирани, като отричат да са изпуснали крайният срок за подаване на документи. 

Във фейсбук Иванчева обясни защо това се е случило "в последния възможен момент".  "Ще се опитам да обясня какво се случи на 24 септември. Както може би вече знаете, хора от екипа ми бяха заплашвани да не ни помагат повече и действително няколко човека ни напуснаха, като дори един от членовете на екипа ми си изтри всички профили в социалните мрежи и прекъсна всякаква връзка с нас. След което 7 души, кандидати за общински съветници, се отказаха по различно време в последния ден, в който трябваше да внесем документите. Това ни постави в неприятна ситуация, защото трябваше да заменим тези хора, за да попълним листата с 61 общински съветници. В крайна сметка успяхме да внесем документите навреме. Считаме решението на ОИК - Столична община, за изцяло незаконосъобразно и неправилно и се надяваме ЦИК да го отмени, като задължи ОИК да ни регистрира", пише Десислава Иванчева.

БСП - София стартира официално в надпреварата в 17,30 часа в Градската градина. До площадката, където беше мавзолея на Георги Димитров, столичните социалисти ще представят кандидатите си за общински съветници, за районни кметове и за кметове на кметства. 

Прочети цялата публикация