OFFNews Политика | 09.10.2019 05:38:31 | 114

Фандъкова: Тази листа за общински съветници подредих лично аз, ще има още персонални промени


Г-жо Фандъкова, защо се кандидатирахте за кмет отново и щяхте ли да го направите, ако Цветан Цветанов беше още зам.-председател на ГЕРБ? 

Има три много конкретни причини. Първата е, че очаквани и важни за софиянци проекти могат да започнат от първия ден. Например, стартираме довеждащия транспорт заедно с пускането на третата линия на метрото. Това са малки електробуси от квартала до спирка на метрото. Готови сме с маршрутите в „Овча купел“, „Горна Баня“ и се работи за „Хаджи Димитър“, „Люлин“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Малинова долина“. В ход са и процедурите за електробусите, за които лично защитих безвъзмездни европейски средства. Трябва веднага да започнем с програмата за изграждане на паркинги в кварталите и до спирки на метрото. Паркирането в кварталите е проблем, по който трябва да действаме бързо, с терени и средства. Имам ясен план как да увеличим инвестициите в кварталите. През декември тръгва общинската система за качеството на въздуха. Ще сменим печките на дърва и въглища на 1/3 от домакинствата. Предлагам и работещ механизъм за спиране на коли с неработеща система за очистване. Ще намалим транзитния трафик с довършване на Околовръстното и вътрешните рингове. Можем да се справим, доказала съм го.

Втората причина да се кандидатирам е, че сега пред София стои възможността за изключително голяма крачка с привличането на стратегически инвеститор. Този шанс не трябва да се пропуска с нестабилност и колебания. Знам какво би означавало за града всичко да спре и да се върне в изходна точка. Набрахме огромна скорост за промяна, която можем да ускорим за по-високо качество на живот.

И третата причина, знам точно какво трябва да променя в работата на общината. Готова съм със структурни промени, които да гарантират по-голяма бързина на работа, и с персонални промени. Подмених 1/3 от листата за съветници и лично избрах новите хора – експерти и доказани професионалисти.

Колкото до ролята на г-н Цветанов – той никога не е участвал в избора на хора за моя екип. Участвал е в реденето на листите за общинския съвет. Но тази листата, която сега предложих, я направих лично аз заедно с ръководителите на структурите на ГЕРБ и СДС по места.

Обновеният екип, с който обявихте, че ще работите, само за общинските съветници ли се отнася или предстоят промени на зам.-кметове, шефове на общински дружества, закриване на някои от тях? 

Истината е, че съм готова с по-големи промени в работата на общината от тези, които другите кандидати предлагат, защото знам точно какво и как да променя. Уверена съм, когато казвам, че свършихме много работа за София, но е факт, че допуснахме и грешки. Често казваме, „който не работи, той не греши“, но в това има доза оправдание, която не харесвам. Допускат се грешки, важно е да си научиш урока от тях. Миналата седмица имах среща в една от най-успешните български IT компании и един от собствениците ми каза: „в нашата работа грешките не са проблем, а източник на информация“. Давам си много ясна сметка за всички пропуски и слабости и знам какво задължително трябва да бъде променено и поправено. Още повече, че залагам нови приоритети, които изискват компетентността на нови хора. Електронно управление, бързина в работата на администрацията, повече публичност – това са част от новите задачи, което означава и голяма реформа в работата на администрацията. Персонални промени ще има, но по-важно е, че зад тях стои промяна в начина и манталитета на работа на общината. Това е, което предлагам, заедно с новите приоритети в работата.

Чухте ли по време на кампанията дотук критики, които приемате като основателни? Не само от опонентите ви, а и на срещите с граждани?

Имам едно правило – не давам обещания, които не мога да изпълня. В кампанията чувам как се обещава на всички всичко от другите кандидати. Това е безотговорно. Затова моята програма е с конкретни проекти и задачи, зад които стои свършена работа и ясен разчет на средствата. Срещам се със стотици хора и се радвам, че те ми дават задачи. Приемам критиката, защото чрез нея търся решенията.

Конкретен пример е тежката тема с презастрояването и изграждането на улици в новите квартали. В момента решаваме конкретните казуси на парче. Преди месец спасихме 5 от най-проблемните казуса със строителство в междублокови пространства в „Младост“. Работим в „Обеля“ и „Овча Купел“. Чувам опонентите, които обещават „спираме презастрояването“, въпросът обаче е как. Затова съм готова с пакет от законодателни промени за увеличаване на отстоянията при строителство в жилищните комплекси и по-високи изисквания за паркиране и озеленяване. Промените в ЗУТ в Народното събрание, не са лесни. Знам колко силни са различните лобита, защото вече се преборихме и спряхме строителството без ограничение във височината в така наречените „ъглови имоти“. Мога да защитя и тези промени. Увереност ми дава и подкрепата от всички инициативни комитети, с които работим от години. Предлагам и специална програма за отчуждаване на терени, които попадат в зелени площи и улесняване на процедурата за придобиване на имоти в улици. Без да ги придобием не можем да ги изградим, но не позволявам общината да бъде буквално рекетирана, какъвто случай имахме преди месеци в „Лозенец“.

Едно предложение на арх. Игнатов, с което съм съгласна и подкрепям - персоналното гласуване на общинските съветници трябва да се публикува на страницата на общинския съвет заедно с взетото решение.

Системата го позволява и това задължително трябва да се случи.

Кое Ви направи впечатление в обещанията на г-жа Манолова, която всички социолози определят като основния Ви опонент?

Без да съм груба – огромната липса на опит и непознаване на София. Никой не очаква, че за три месеца някой може да опознае София и големите проекти и теми, по които се работи от години. Притеснителното е в липсата на опит и компетентност и на хората около нея. Знам, че БСП имат опитни и добре подготвени хора, които познават проектите на общината. Не мога да си обясня как може да поиска спиране на строителството на два центъра за деца с множествени увреждания, за които осигурихме 730 хил. лв. европейско финансиране. Предстои издаване на разрешение за строеж. В този център над 190 деца и техните семейства ще получават специализирана помощ и грижа. Работя от години с тези организации и знам, че дневните центрове са нужни и дават добри резултати. Предполагам, че никой не й е казал какво реално говори. Обещава да направи публични договорите за почистване – те са публични, всички договори на общината са на сайта. Не разбирам защо трябва да се лъжат хората. Същото е и искането да спрем купуването на електробуси. Лично се преборих за 217 млн. лв. безвъзмездни средства за електротранспорта на София и няма да допусна да ги загубим. Знам, че г-жа Манолова никога не е защитавала европейски проекти, няма нито опит, нито експертиза, но това не е оправдание. 

Половината критики към Столична община са заради недобрата работа на МВР. Когато говорите за повече ред и сигурност, планирате ли да се увеличи състава и задълженията на общинска полиция?

Ние сме първата община, която създаде общинска полиция, и сме осигурили ресурс, с който да увеличим съставът й. Говорила съм с министъра на вътрешните работи. Големият проблем е, че в състава на Столична дирекция на вътрешните работи няма достатъчно хора. Така че по-голямата задача, с която трябва да се справим, е да бъдат осигурени нови и подготвени хора за работа в полицията. Категорично един от големите проблеми на София е, че КАТ-Пътна полиция няма достатъчно екипи. В момента КАТ има 10 екипа, от които 8 се занимават с ПТП-а. За да има истински контрол на движението ние се нуждаем от поне 10-15 екипа, които да се занимават само с пътен контрол. Разговаряла съм с директора на КАТ, това от което те имат нужда е и хора, и нови автомобили. Мисля, че ще успеем да се справим с общи усилия. Подкрепям и идеята на кмета на Стара Загора общинска полиция да може да налага глоби по Закона за движение по пътищата.

Можете ли да поемете ангажимент накъде точно ще се разширява метрото и, че плановете няма да се променят - това има значение не само за пътниците и трафика, но и за хората, които купуват имоти, заради съответното повишение или понижение на цената?

Всички ангажименти, които поемам, са конкретни. Имаме готовност за работа по 5 участъка с 13 нови километра. Това са две разширения на трети лъч - 3 км от кв. „Хаджи Димитър“ до кв. „Левски“ и 6 км от Военната академия, през кв. „Гео Милев“, кв. „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до бул. „Цариградско шосе“. Тези проекти са напълно готови и можем да ги започнем през 2020-2021 г. Планираме разширение от Бизнес парка в жк „Младост“ 4 до Околовръстния път при ИКЕА с връзка с началната станция на Симеоновския лифт. В момента работим по разширението под бул. „Царица Йоанна“ от метростанция „Люлин“ до Околовръстния път. До седмици ще сме осигурили и терен за буферен паркинг за над 800 автомобила. Важно е да изградим междинна метростанция между станции „Сливница“ и „Обеля“ и връзка с нова жп гара на влаковете от западното направление. Трябва да продължим работа в още две посоки - към Студентски град и „Илиянци“. Когато станах кмет, метрото беше малко над 9 км, в момента е 40 км и още 12 км са в строителство. Реално догодина ще е 52 км и ще обхваща голяма част от града и големите жилищни квартали. Не трябва да спираме строителството му. Не го допуснах в нито едни момент, дори когато по времето на г-н Орешарски правителството спря съфинансирането. Строяхме със собствени средства. Аз знам какво означава метрото за града и за хората. Знам, че сега е важно да се омаловажи напълно ролята на кмета, но софиянци знаят, че метрото се строи от 70-те години на миналия век и могат да сравняват резултати. 

Къде предвиждате 3 нови трамвайни линии?

Първо, още догодина трябва да започнем основния ремонт на трасето на трамвай №5 - от Съдебната палата до „Княжево“. По бул. „Македония“ заедно с ремонта на релсите ще изградим и нов линеен парк. Очаквам още през този месец да започнат да пристигат новите 13 трамвая, които ще обслужват линията. Готвим основния ремонт на трасето по бул. „Ал. Стамболийски“. В последните години ремонтирахме над 16 км трамвайни трасета, който не бяха обновявани от времето, в което са строени. Поддържката на града е много важна и, когато има десетилетия, в които нищо не се е правило, се наваксва много трудно. Освен ремонтите предлагаме и 3 нови линии. Първата е по бул. „Т. Каблешков“ и ще направи връзка между бул. „Цар Борис III“ и бул. „Черни връх“. Проектираме и разширението й от бул. „Т. Каблешков“ по бул. „Филип Кутев“ към УНСС. Предлагаме за обсъждане и ново обособено трасе от Духовната семинария до Зоопарка в съществуващия сервитут по бул. „Симеоновско шосе“. То ще свързва метростанция „Стадион „Васил Левски“ със Зоопарка и ще дава бърза връзка на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и кв. „Дианабад“. 

А Зеленият ринг на София кога ще бъде готов?

Проектът за Зеленият ринг печели огромна обществена подкрепа и аз лично много го харесвам. Целта ни е да използваме старите жп линии, за да свържем големите паркове с кварталите чрез линейни паркове и велоалеи. На една от срещите ми в „Дианабад“ миналата седмица една жена ми каза, че всеки ден минава покрай гара „Пионер“ и вече си представя как ще изглежда с парк и велоалея. Още догодина можем да започнем първия участък - от гара „Пионер“ по трасето на старата жп линия до „Слатина“. Водихме преговори с министъра на транспорта, за да осигурим терените. По втория етап - от Борисова градина до стадион „Септември“, работим и с екип от млади български архитекти и урабнисти. 

Направихте паркинги за тротинетки, за да не се задръстват тротоарите, но по тях е пълно с паркирани мотори?

Създадохме места за паркиране на тротинетки, за да избегнем един от най-сериозните проблеми, които тротинетките създават във всички градове в Европа, а имено, оставянето им по тротоари и пешеходни зони. Нашето условие към компаниите, които предоставят е-тротинетки, е стимули за използването на тези паркинги, за да не пречат на движението. На обособените места обаче могат да паркират всички превозни средства на две колела – това са велосипеди, скутери и мотори. Преди няколко месеца един млад човек ми обърна внимание върху проблема с местата за паркиране на мотори и даде конкретно предложение. Така че - задължително при изграждането на новите буферни паркинги и тези в кварталите ще отделим и места за паркиране на мотори. 

Ако не станете кмет, ще останете ли в СОС? 

Нека оставим на софиянци да решат кой какъв трябва да бъде. Моята задача е да покажа проектите за развитие на София, по които ще работя, и да защитя посоката на развитие на града ни.

Прочети цялата публикация