БНР | 09.10.2019 07:11:58 | 142

Екстремните спортове 29 септември-5 октомври


Антония Григорова зае осмото място в последния старт за сезона от Световните серии по скайрънинг. Състезанието се проведе в Бага, Испания. Победиха Jan Margarit Sole при мъжете и Ainhoa Sanz при жените - и двамата от Испания.

===

14-годишните Александра Тоткова (НСА) и Слав Киров (“Алтиус”) са новите държавни шампиони по скално катерене. В края на миналата седмица се проведе катерачната среща и държавно първенство "Врабча 2019". Участваха 69 състезатели. За срещата, станала традиционна, беше разработен нов катерачен обект по скалите до село Врабча, община Трън.

===

Близо 40 души се включиха в края на миналата семдица в състезанието по скоростно изкачване на фасадата на НДК. Събитието беше по повод 90-ата годишнина от началото на организираното пещерно движение в България. Най-младият участник беше на 6 години. Той, както и другите състезатели, изминаха 25-метровата височина с техниката на единичното въже, която пещерняците използват в работата си. Победиха Михал Мачишок (1:05 мин) и Соня Дудрик (1:42 мин) - и двамата от Полша. По същото време в с. Долни Лозен се проведоха и Спелео олимпийски игри, в рамките на Европейския спелео форум, който тази година за първи път се проведе с нашата страна.

===

На 3 октомври Атанас Скатов изкачи Дхаулагири (8167 м) - четвърти осемхилядник за него за годината и десети общо. Върхът беше изкачен и от испанеца Сержи Минготе и чилиеца Хуан Пабло Мор - без допълнителен кислород. Бразилецът Мозес Фиамончини, който се движеше с тях, се наложи да се върне малко под върха, заради измръзвания на ръцете. Това е седми осемхилядник без допълнителен кислород за Минготе в рамките на 444 дни. Целта му е да изкачи всичките 14 осемхилядника за по-малко от 1000 дни.

Дълбока снежна покривка и силни ветрове затрудняваха придвижването към височинните лагери на Дхаулагири през последните седмици. 80-годишният испанец Карлос Сория е в Базов лагер в очакване на по-добри условия за своя десети опит на Дхаулагири.

===
Тази седмица стана ясно, че след успеха на Владимир Павлов, който изкачи и се спусна със сноуборд от Манаслу, върхът е бил изкачен 2 дни по-късно, на 28 септември и от българина Момчил Бошняков, който от години живее в Кипър.

Анджей Баргиел и Килиан Жорнет прекратиха експедициите си на Еверест, след като огромен серак надвисна над ледопада Кхумбу. Планът на поляка Баргиел беше да изкачи върха без допълнителен кислород и да се спусне със ски от него. 

===

Очаква се в близките дни да стане ясно дали Нирмал Пурджа все пак ще получи разрешение от китайските власти за изкачване на Шиша Пангма. Това е последният осемхилядник от проекта му за скоростно изкачване на 14-те най-високи върха на планетата за 7 месеца. Тази седмица Китай чества 70 години от основаването на народната република и това забави придвижването на документите.

===
27-годишен германски алпинист ще направи опит идната зима да изкачи Еверест по Западния гребен, при това соло. Йост Кобуш (Jost Kobusch). Най-високият връх на планетата е изкачен за първи път през зимата през 1980 г., но досега не е осъщетсвено зимно изкачване без допълнителен кислород.

През 2016 г. Кобуш изкачва Анапурна самостоятелно, година по-късно прави премиера на Nangpai Gossum II (7296 м), соло и без външна помощ. Германецът вече е в Непал за дълга аклиматизация.

===

16-годишна австралийка стана най-младата жена, стъпила на осемхилядника Чо Ою (8188 м). Габриел Джен Канизей (Gabrielle Jane Kanizay) е изкачила върха, заедно с майка си и петима шерпи. Миналата година тя и майка й са направили трек до Базов лагер на Еверест.

===

Влади Гюров успя с опита си за самостоятелно изкачване с инвалидна количка от Ястребец до хижа “Мусала”. Превозното средство е разработено от родни изобретатели и може да преодолява големи наклони при спускане и изкачване. През юни 37-годишният Влади Гюров успя да изкачи по този начин Черни връх. Той е в националния отбор по баскетбол на колички, играе тенис на корт, кара хендбайк (специално колело, което се задвижва с ръце). Освен това, е първият български състезател по ситски (ски, пригодени за инвалидна количка) и е амбициран да участва в Олимпийските игри след 3 години.

Прочети цялата публикация