БНР Стара Загора | 01.11.2019 10:55:21 | 63

Димитър Чорбаджиев: Дигитализация на общинските услуги в Стара Загора


Групата на „Демократична България“ в новия Общински съвет на Стара Загора ще работи за постигане на целите, заложени в предизборната програма на коалицията. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вече избраният за общински съветник водач на листата инж. Димитър Чорбаджиев. Той благодари на старозагорци, подкрепи ли с вота си идеите за развитие на Общината, предложени от десните сили.

Навлизането на дигитализацията в работата на общинските служби, приемането на нов Общ устройствен план и оптимизиране на транспортната система на областния град са във фокуса на бъдещата им работа.

Стара Загора – „умен“ град

 „Smart“ технологиите вече са неизменна част от живота на съвременния човек. Но за разлика от личното пространство в обществената среда всеки се сблъсква с реалността. Смятам, че настъпва моментът, когато реденето по опашки за всякакви административни услуги, постепенно трябва да отстъпи пред новите възможности за обслужване.

Как тези нови технологии ще се усетят в ежедневието от старозагорци?

В цялостна система биха могли да работят датчици и сензори, разположени в различни точки на града, които в реално време ще показват състоянието на въздуха, местата със задръствания  или пък ремонтите по пътната инфраструктура. И всичко това ще може да се следи от хората само в едно мобилно приложение. 

Общият устройствен план (ОУП ) е на дневен ред. Философията му предопределя перспективите пред Стара Загора. Това включва визия за новите жилищни квартали, които ще се изграждат във времето напред с прилежащата им инфраструктура. Тук попада и новата индустриална зона, която ще се развива в следващите месеци.

Транспортната система на Стара Загора е от ключово значение. Градската среда е много динамична и това налага задълбочено да се анализират придвижването с обществения транспорт, личните автомобили и навлизащите съвременни средства - електрически тротинетки, в това число и пешеходците като участници в движението. Необходима е цялостна реорганизация на трафика. Много важно е да не се допуска презастрояване, защото в някои райони градът се задъхва от сгради и коли. 

Многоетажни паркинги – съвременното решение в натоварена градска среда

От години паркирането е сериозен проблем за гражданите. Недомислица е еднопосочното движение. Също така трябва да се изгради подходяща инфраструктура за електрическите автомобили. Общинският съвет одобри преди време безплатно паркиране в зелената зона на екологичните коли, но трябва да се осигури и инфраструктура за тяхното зареждане. 

Цялото интревю с Димитър Чорбаджиев можете да чуете в звуковия файл:

Прочети цялата публикация