Download.IDG.bg | 02.11.2019 15:24:45 | 64

Blizzard изгуби сериозен спонсор, след като подкрепи Китай в политически конфликт

Според някои, компанията умишлено заема страната на китайските власти, за да избегне евентуални санкции за достъп до големия пазар в азиатската страна и така да застраши печалбите си. Не веднъж е ставало дума, как големи компании, които претендират, че държат на свобода и справедливостта, с лекота ще забравят принципите си и биха застанали дори зад различни диктатури нарушаващи човешките права, стига да не застрашат финансовите си печалби. В последните дни се разрази скандал с един от най-големите разработчици на игри в света - Blizzard, а това дори не е първия подобен случай с тази компания. На голям турнир по Hearthstone, един от състезателите в интервю след едно от състезанията изразява подкрепата си за протестите в Хонг Конг срещу китайското правителство. В последствие Blizzard взимат противоречиво политическо решение, като дисквалифицират състезателя и му налагат забрана да участва в състезания, организирани от тях за срок от една година. Репортерите взимали интервюто също са наказани.
Това крайно действие на Blizzard не се е харесало на един от големите финансови спонсори на турнира - Mitsubishi, като компанията е оттеглила подкрепата си и логото й вече не се показва заедно с другите спонсори. Blizzard са се опитали да смекчат нещата, като са намалили наказанието на състезателя наполовина и са се съгласили да му дадат паричната награда, която си е изработил с участието си.
И преди Blizzard са били обект на критика, че неофициално заемат страната на китайските власти, за да избегнат евентуални санкции лишавайки ги от китайския голям пазар. Компанията отрича това да е така и се позовава на собствените си правила при взимане на подобни решения. Етични норми явно са разтегливо понятие и така Blizzard, загуби сериозен спонсор.
Проблемът не е само с гейм компаниите. Неофициално и мнозинството холивудски студия угаждат на китайската цензура. Наскоро .

Прочети цялата публикация