БНР Стара Загора | 08.11.2019 04:20:09 | 205

Днес се събира на първо заседание Общинският съвет в Павел баня


Областният управител на Стара Загора Гергана Микова свиква тържествената сесия от 10.00 часа. На нея ще положат клетва новоизбраните съветници и кметове на населени места.

В 17-местния общински съвет най-голяма е групата на ДПС с 9 души, които имат пълно мнозинство, следвани от ГЕРБ и БСП с по трима съветници. Двама са представителите на ВМРО, включително и досегашният кмет Станимир Радевски, който не успя да се пребори за пореден мандат. Той е и най-възрастният представител в Местния парламент и по традиция, като доайен, трябва да води първото заседание до избора на председател на общинския съвет. 

Любопитно ще бъде, че точно Радевски, който трябва да води заседанието, оспорва резултатите от изборите в Административния съд в Стара Загора и дори поиска съдът да спре на решението на ОИК – Павел баня. Съдът обаче отхвърли това искане и това дава възможност да се проведе първата сесия. А иначе Административният съд се събира на първо заседание по делото за касиране на изборите в понеделник от 10 часа.

Изгубилият вота бивш градоначалник е подал жалба срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител във вота е обявен опонентът му Иса Бесоолу от ДПС.

В жалбата си Станимир Радевски твърди, че резултатите в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявеният от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите.

Припомняме, че кандидатът на ДПС в Павел Баня спечели местния вот още на първи тур с 51.65% от избирателите - 3998 Станимир Радевски,  издигнат от ВМРО, остана втори с резултат 18.17%. За него са гласували 1406 души.

Радевски смята, че има данни за нарушения в секционните комисии и дори за купен вот, но в интервю за Радио Стара Загора не даде конкретни примери.

Съдебно преразглеждане на резултата от кметския вот в Павел баня имаше и преди четири години. Тогава обаче касиране поиска Иса Бесоолу, който изгуби на балотаж от Станимир Радевски с 39 гласа. След ръчно броене на бюлетините обаче съдът се произнесе, че победата на Радевски е законна.

В съда вървят и дела, образувани по жалби на 45 души заличени през септември от избирателните списъци в Павел баня със заповед на Радевски. Съдът ги върна обратно, с което им даде възможност да гласуват в Павел баня. Там те са се регистрирали на пет адреса в периода от 29 март до 5 април. Веднага след масовата регистрация е била извършена проверка, съобщи наскоро бившият заместник на Станимир Радевски Йордана Енева. Тя уточни, че собствениците на два от имотите твърдят, че не познават тези хора, а другите жилища са били заключени. Съдът предстои да се произнесе дали действията на Станимир Радевски по заличаването им от списъците е било законосъобразно, а самият той обясни, че в законовия срок в курортното градче са се регистрирали по настоящ адрес общо над 370 новодошли, което може да е повлияло при гласуването.  

67-годишния Станимир Радевски е кмет на общината от 2003 г., вече четири мандата.

На днешната сесия все пак предстои да се закълне новоизбраният кмет на Община Павел баня Иса Бесоолу, както и всички кметове на останалите населени места в общината – село Горно Сахране - Янко Янков (ГЕРБ); с. Асен - Недялко Петков (ГЕРБ); с. Долно Сахране - Димитър Димитров (БСП); с. Манолово - Мурад Моллаахмед (ДПС); с. Осетеново - Гюнай Мехмед (ДПС); с. Габарево - Милена Тисова (ДПС); с. Скобелево - Ахмед Сюли (ДПС); с. Търничени - Ахмед Ходжа (ДПС).Прочети цялата публикация