БНР Стара Загора | 08.11.2019 12:15:01 | 29

Росен Иванов, изп. директор на ИА "Медицински надзор": Донорството е в най-висша степен хуманен, милосърден и цивилизован акт на Възкресение!


Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надежда и очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мото място по брой трансплантирани хора на милион население, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Росен Иванов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „медицински надзор“. През последните няколко години броят на донорските ситуации у нас е 15-16, като от началото на годината те са 14. С този незавиден резултат, от два донора на милион население, страната ни не може да покрие минималните изискванията от 10 донорски ситуации на милион население, за членство в Европейската донорска мрежа за обмен на органи Евротрансплант. Далече сме и от средните нива в страните от ЕС от 20-25 донора на милион население, уточни Росен Иванов.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г. и ще продължи един месец - до 5 декември тази година. Целта на кампанията е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство, подчерта Росен Иванов. Предвидени са редица инициативи, в които ще се включат, студенти от Медицинските университети в страната, основни и средни училища, както и  училищата по изкуствата в страната.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани от доброволци на Българския червен кръст и на всички събития – част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира от сайтa на кампанията (www.zajivot.bg). И още за кампанията, донорството и трансплантациите у нас в интервюто на Диана Абрашева с Росен Иванов:Прочети цялата публикация