БНР | 09.11.2019 09:44:37 | 92

Екстремните спортове 3-9 ноември


Шампиони на България за 2019 г. в спортното катерене са Александра Тоткова и Петър Атанасов - в дисциплината “трудност”, Ерика Велев и Матей Мицев - в скоростта. В класирането по медали начело е клубът към НСА, следван от "Алтиус" и СК "42".

===

9-годишно момче от български произход изкатери маршрут 8b в обекта St Guilhem le Desert близо до дома си Монпелие. Баща му е българският катерач Владимир Арнаудов, който от години живее със семейството си във Франция. Маршрутът е 30 метра, с 25-30 градуса надвес и пасаж тип боулдър (около V8). На Тео, който в момента е висок 133 см, са били нужни два дни и пет опита. Той се катери от 7-годишна възраст, като за малко повече от година е “скочил” от категория на трудност 6b do 8b. Освен с катерене, Тео се занимава също с бягане, ски, джудо и планинско колоездене.

===

Трима българи се подготвят за експедиция до Гренландия. Целта на Григор Вътев, Валентино Смиленов и Костадин Узунов е да направят технични изкачвания по отвесните гранитни стени на гренландските бастиони, както и премиерен маршрут. Районът е известен с големите си и трудни стени (от 850 до 1400 м), както и с неблагоприятния си климат. Вятърът достига скорост от 170 км/ч и носи дълги периоди на лошо време, затова мястото е рядко посещавано. В момента тримата алпинисти набират средства за своята експедиция.
===

Дрийм тиймът Томи Колдуел и Алекс Хонълд отвориха нова линия по Ел Кап. Маршрутът още няма име или категория, но следва приблизително линията на “New Dawn”, вдясно от легендарния “The Nose”. Новият маршрут продължава “Passage to Freedom”, прокаран преди 18 години от британеца Лео Хоулдинг. Най-трудната част е 8b.

В голяма част от времето Колдуел и Хонълд са работили заедно с Кевин Йоргесон. В момента тримата са най-опитните катерачи в Йосемити. Колдуел има множество първи свободни изкачвания - West Buttress (2003 г.), Dihedral Wall (2004 г.), Magic Mushroom (2008 г.) и Dawn Wall - най-трудната голяма стена в света, изкатерена през 2015 г. с Кевин Йоргесон.

През 2017 г. пък Алекс Хонълд направи фрий соло изкачване на маршрута “Freerider” и така стана първият човек, изкатерил без въжета скалния монолит Ел Капитан.

През 2018 г. Хонълд и Колдуел поставиха рекорд за скоростно изкачване на друг легендарен маршрут там - “The Nose”, за по-малко от 2 часа.

===
Щастлив завършек на един 40-годишен “проект”. През 1979 г. 23 годипният Марк Хъдън и неговият партньор Макс Джоунс правят един от най-добрите ранни опити по Salathé Wall на Ел Капитан. 40 години по-късно вече 63-годишният Хъдън се върна при скалния монолит в долината Йосемити. С помощта на 25-годишния Джордан Кеннън ветеранът изкатери свободно “Freerider” за 14 часа и половина.

===
Германският алпинист Йост Кобуш е направил на 24 октомври премиерно соло изкачване на шестхилядника Амотсанг (6393 м) в района на Анапурна в Непал. През 2003 г. френска експедиция си поставя за цел този връх, но избира неподходящо място за Базов лагер (4880 м) и впоследствие се отказва. През 2009 г. австралиец и американец също опитват, но не успяват, заради лошо време. През 2012 г. отново там пристига френска експедиция, но върхът остава неизкачен, заради недостатъчната подготвеност на екипа и снежните условия.

Сегашният успех на 27-годишният Йост Кобуш е част от дългата му аклиматизация за най-голямото му предизвикателство. Германецът ще направи опит за зимно соло изкачване на Еверест по Западното ребро, Кулоара на Хорнбайн. Най-високият връх на планетата е изкачен за първи път през зимата през 1980 г., но досега не е осъщетсвено зимно изкачване без допълнителен кислород.

През 2016 г. Кобуш изкачва Анапурна самостоятелно, година по-късно прави премиера на седемхилядника Nangpai Gossum II (7296 м), соло и без външна помощ.
===

Ударна експедиция за баските братя Икер и Енеко Пoу, които се завърнаха от долината Бапса в Индийските Хималаи с три премиерни маршрута на два девствени върха, където бяха с италианеца Якопо Лархер, белгиеца Сибе Ванхий и американеца Мати Хонг.

Първата линия е по връх, висок 4670 м (нарекли са го Midi d'Ossau), дълга е 560 м, с категория на трудност 7c+. Кръстена е The Latin Brother в памет на партньора им Хансьорг Ауер, който тази пролет загина с Давид Лама и Джес Роскели при лавина в Канадските скалисти планини.

Вторият маршрут е по връх, висок 4900 м, изкачен няколко дни по-рано от австрийска експедиция. Линията е 600 м, 6с и се нарича Miguelink, в памет на техния приятел Микел Риера - бащата на Psicobloc, или дийпуотър солото, който миналия месец почина след продължително боледуване на 56-годишна възраст.

Третият маршрут се нарича “Beti Alavés” - на името на любимия им отбор. Линията е дълга 340 м, 6b+ и се намира на скалната игла Горбея (Gorbea), която е висока 4560 м. И трите маршрута са изкатерни за броени часове всеки един от тях: The Latin Brother - 14 часа, Miguelink - 12 часа, Beti Alavés - 10,5 часа.

===
Банско ще бъде домакин на Световните квалификации по фрийрайд през 2020 г. Събитието ще се проведе от 20 до 22 март, съобщи вчера Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. От 20-и до 24-и този месец пък в планинското градче ще се проведе традиционният Банско филм фест, в който тази година се очакват отново световзноизвестни имена от екстремните спортове, като Кшищоф Виелицки, Алкес Чикон, Ерве Бармас, Симон Гитл и други.


Прочети цялата публикация