БНР | 15.11.2019 10:59:31 | 266

В София откриха XXVIII конгрес на Европейския съюз по гимнастика


В София започна XXVIII Конгрес на Европейския съюз по гимнастика. В България пристигнаха 180 делегати от 47 страни на Стария континент. Форумът беше открит от президента на европейската централа Фарид Гарибов.

 "Гости сме на държава с големи традиции в гимнастическите спортове. Много популярна е художествената гимнастика. Има изключителни звезди, много медали от олимпийски игри и световни първенства. България има традиции в акробатиката, аеробиката, скоковете на батут. В същото време в страната се организират множество събития във всички дисциплини. София, Пловдив, Варна и Бургас са били домакини на световни и европейски първенства, Световни купи и Чалъндж купи, на различни конгреси и симпозиуми. Това е възможно благодарение на подкрепата на правителството и на нашия голям приятел Красен Кралев", заяви Фарид Гарибов.

Сред официалните гости бяха министрите на туризма и младежта и спорта Николина Ангелкова и Красен Кралев,

"За столицата ни е изключителна привилегия да приеме XXVIII Конгрес на Европейския съюз по гимнастика. Нашата страна винаги е имала специална връзка с голямото гимнастическо семейство. Може би сме една от малкото държави в света, която е приемала състезания от най-висок ранг във всяка една от дисциплините. Надявам се, че в тези два дни за пореден път ще ви демонстрираме прочутото българско гостоприемство. Така, както беше при организирането на световните и европейски първенства по художествена гимнастика, спортна гимнастика, скокове на батут, аеробика и акробатика в последните шест години. Сигурен съм, че ще бъдете отлично приети и по време на предстоящите европейско първенство по художествена гимнастика в родния ми град Варна през 2021 година и Световни купи, които ще бъдат организирани тук. Поздравявам ви за усилията да направите гимнастическите спортове още по-популярни и достъпни за хората", заяви Красен Кралев.

"Искрено вярвам, че след усилената ви работа тук ще имате време да видите красотата на София и големия потенциал на България като туристическа дестинация. Ние използваме тази възможност да сме домакини на такива важни спортни събития, за да ви накараме да посетите България и по време на вашата почивка. Туризмът е важна част от българската икономика и градове като София ще ви покажат не само голямото гостоприемство на българите и нашата страна, но и културното наследство, което сме оставили през вековете. Министерството на туризма и министерството на младежта и спорта ще продължават да подкрепят спортните събития, на които страната ни е домакин, защото спортът е един от посланиците на туризма", заяви Ангелкова.

Поздравление към участниците отправи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"За нас в София е много важно партньорството, което през последните години осъществяваме с Българската федерация по гимнастика. Заедно развихме възможностите за спорт на открито чрез реализирането на проекти за стрийте фитнес в паркове, градини и междублокови пространства там, където децата, младите хора, хората на София могат да спортуват" обяви Йорданка Фандъкова.

 Към делегатите се обърна и четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев.


Прочети цялата публикация