OFFNews Политика | 19.11.2019 08:51:12 | 142

Управляващите се отказват от предложението за болничните


Управляващите се отказват от предложението първия ден от болничния да се плаща от работещия. То няма да бъде внесено за обсъждане в Народното събрание, заяви Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Решението бе взето на коалиционен съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти на 14 ноември, огласи го Валери Симеонов. То предизвика сериозно напрежение, синдикатите заплашиха със стачка, а един от тях - КТ "Подкрепа" - и че ще напусне Съветът за тристранно сътрудничество. От КТ "Подкрепа" бяха категорични, че тази мярка би принудила хората да ходят болни на работа. Според лекарите това ще накара хората да не използват болничния за остри заразни заболявания, което ще допринесе за развитието на епидемии.

За да смекчат ефекта, от ГЕРБ обявиха, че правилото първият ден от болничните да е за сметка на работника няма да важи, когато отпускът се взима за гледане на болно дете и при трудова злополука. Напрежението обаче продължи да се нагнетява.

От БСП също се обявиха категорично против прокарването на такова решение и го определиха като несправедливо. Според тях аргументът, че спирането на парите за първия ден от болничния би решил проблема с увеличаването на фалшивите болнични е признание на управляващите, че не могат да се справят.

"Вместо контрол и наказание на тези, които издават фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение - заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. - Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и в случай на заболяване имат право да получат обезщетение от собствените си пари, няма да го получат. Те ще бъдат наказани. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил."

На въпрос кой е направил предложението финансовият министър Владислав Горанов отговори, че предложението е на управляващата коалиция и е в пакет с други мерки.

В момента първите три дни болничен се поемат от работодателя (осигурителя), като той заплаща 70% от среднодневното възнаграждение. Остатъкът от болничните се заплаща от НОИ. Предложението на управляващата коалиция, което е било одобрено и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, е първият ден да е за сметка на служителя.

Прочети цялата публикация