БНР Стара Загора | 19.11.2019 14:50:00 | 90

До седмица Административният съд се произнася за кметския вот в Гурково


До седмица Административният съд в Стара Загора ще се произнесе по законосъобразността на вота за кмет на община Гурково и дали има основание за касиране на избора. В проведеното днес второ съдебно заседание по делото бяха представени резултатите от повторното преброяване на бюлетините от втория тур на местния вот. 

Процедурата по повторното преброяване на бюлетините от втори тур на изборите за кмет в община Гурково бе постановена от Административния съд  на заседание по жалбата за оспорване на действителността на протоколите на общинската избирателна комисия на останалия втори кандидат на ГЕРБ Иван Иванов. На балотажа той загуби с едва 16 гласа от своя опонент Мариан Цонев от ДПС. Съдът прие, че следва да бъде уважено искането за повторно преброяване на бюлетините във всички 9 секции, вследствие на три сигнала за неправилно определяне на действителните гласове в секционните комисии. Повторното броене се извърши в помещение в община Гурково в присъствието на страните по делото

Днес вещите лица Кремена Тенева и Стоян Стоянов представиха заключенията си от повторния оглед на бюлетините. Според тях 65 броя бюлетини, приети от СИК-овете  като действителни, трябва да бъдат отчетени за недействителни тъй като повечето от тях се оказали с липсващи два печата.  32 от тези бюлетини са за кандидата на ГЕРБ Иван Иванов, а останалите 33 броя за кандидата на ДПС Мариан Цонев.

Вещите лица са установили още, че от отчетените като недействителни 63 бюлетини, всъщност 2 са действителни и то в полза на кандидата на ДПС. Така общият брой на недействителните бюлетини във втория тур за кмет на Гурково  става 126 броя, а броят на действителните бюлетини за двамата кандидати се променя съответно на  1280 гласа за Иван Иванов и 1297 гласа за Мариан Цонев, което не променя съществено първоначалната разлика от 16 гласа между двамата.

Въпреки това защитата на жалбоподателя Иван Иванов адвокат Стефан Анков настоя съдът да  спре решението на ОИК - Гурково за избор на кмет на общината. Според адвокат Анков от експертизата се вижда, че има съществени разминавания между отчетените резултати и резултата от повторното преброяване като в някои от секциите е установено разминаване от 22 гласа, което доказва, че изборният процес е бил съществено опорочен.

От своя страна защитата на кандидата на ДПС настоя съдът да счете жалбата  за неоснователна, тъй като констатираните нарушения при преброяването и отчитането на гласовете не променя крайния резултат. Подобно бе и искането на  председателя на ОИК - Гурково  Румен Манчев

Решението на съда ще стане ясно до седмица, уточни докладчикът по делото съдия Галина Динкова.


Прочети цялата публикация