БНР Стара Загора | 25.11.2019 14:40:31 | 57

В Сливен до месец тръгва делото за убийството на седемгодишно дете от село Сотиря


В Окръжния съд в Сливен е бил внесен обвинителният акт за убийството на седемгодишно дете от село Сотиря, съобщи говорителят на Окръжен съд - Сливен съдия Мартин Данчев.
До дни ще бъде насрочена дата за делото срещу Мартин Трифонов, обвинен в убийството на седемгодишната Кристин. Обвинителният акт е бил внесен в съда в петък, а днес ще се определи кой е докладчик по делото. Заседанието трябва бъде насрочено до два месеца.
По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт, посочи още съдия Данчев.
Три са престъпленията, в които е обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева. Първото от тях е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".
Обвиняемият е с мярка "задържане под стража" и се намира в болницата на затвора в София. В деня на делото, той ще бъде конвоиран до сливенския съд.
Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива.
Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на седемгодишната Кристин.

Прочети цялата публикация