OFFNews Свят | 27.11.2019 14:17:28 | 144

Албания 29 часа след земетресението: 27 жертви, 650 ранени, шестима изчезнали


27 жертви, най-малко 650 ранени, шестима изчезнали в отломките на сгради, рухнали от силата на мощното земетресение в тъмните първи часове на 26 ноември: това е картината в Албания 29 часа, след като страната бе сполетяна от трус със сила 6,4 по скалата на Рихтер и удари най-жестоко крайбрежния град Дурас.

За денонощие и малко към балканската държава отпътуваха десетки камиони с помощи от солидарните Косово, Черна гора, Италия, Турция, Гърция, Румъния, Чехия. Швейцария изпрати кучета, които да се включат в издирването, България дари 200 хил. лв. за хуманитарна помощ, Косово - 500 хил. евро.

Докато спасителите се бореха с времето, за да извадят колкото се може повече живи изпод отломките, стотици албанци - травмирани от случилото се и нестихващите земни трусове - прекараха и тази нощ навън - кой в палатка, кой в кола. От смъртоносния - в 3:54 ч. сутринта местно време на 26 октомври - досега са станали още около 500 вторични.

Спасителите търсят оцелели без почивка. Досега са извадили около 40 души изпод отломките от жилищни и други сгради. Те ще продължат да търсят търпеливо и старателно до края - обещава Еди Рама, министър-председателят на страната, която днес е в траур.

Снимка: https://exit.al/

Само Господ знае съдбата им

Не само Дурас е опустошен. Трагедията сполетя и съседния Тумане, където беше разрушена пететажна жилищна сграда. Някъде вътре са 70-годишната майка и шестгодишната племенница на Дулейман Колавери - мъж в 50-те си години. Двете живеели на последния етаж. "Не знам дали да живи или мъртви. Страхувам се каква ли е съдбата им. Само Господ знае", клати глава той пред репортер на AFP.

Сградата в Тумане:

UPDATE | Search & rescue operations in Thumanë have currently been suspended. Sources for #EuronewsAlbania say there are still two people trapped under the ruins pic.twitter.com/kAeQPChdqj

— Euronews Albania (@EuronewsAlbania) November 26, 2019

Сред жертвите са 31-годишен мъж от Тумане - починал в болница тази сутрин - и двама души, открити мъртви под някогашни сгради, съобщава Ora News.

С падането на нощта във вторник идва и добра новина: 24-годишна жена е извадена жива. Друга, на 30 г., още диша, когато я откриват, но часове по-късно умира. Дъщеричката ѝ си е отишла преди нея, затисната от руините.

Двама братя също са загинали. Те са от съседно Косово, което също днес е в траур.

Страх ни е да се върнем

Букури Морина и 10-членното ѝ семейство са от Дурес. Прекарали са нощта под звездите на футболния стадион в града, заедно с хиляди други хора. "Страх ни е да се върнем в апартамента - казва тя пред "Ройтерс". - Навсякъде има пукнатини, опасяваме се, че ако се върнем, ще имаме същата съдба като хората в Тумане."

Смъртта е застигала хора в Албания не само в сградите. Мъж е загинал в катастрофа на пътя, когато земният трус е отворил кратер на пътя, по който се е движил автомобилът му. Друг е сложил край на живота си, като е скочил от прозорец в паниката си.

А се готвеха да празнуват

Албания се готвеше да празнува 107-ия си Ден на независимостта и 75-ия си Ден на освобождението на 28-и и 29 ноември. Всички тържества са отменени. Вместо тях страната посреща последствията от най-тежкото си земетресение от април 1979 г. насам. Тогава тя и съседна Черна гора са разтърсени от земен трус със сила 6.9 по Рихтер, който отнема живота на 136 души и ранява повече от 1000.

Земетресението от април 1979 г. е най-страшното и на Балканите. Никога тук не е имало толкова силно земетресение. Второто след него е от юли 1963 г., когато трус с магнитуд 6.1 по Рихтер убива повече от 1000 души в Македония. 3/4 от столицата Скопие са разрушени. За секунди 200 000 души се превръщат в бездомници.

Героите

"Какъв герой!" пише футболният отбор на Косово за това куче. То спасява три човешки живота в Албания за един ден. Четириногият помощник е част от армията на Косово, чиято дълга колона от камиони, натоварени с помощи, отпътува за страната часове след земетресението:

Косовари отвориха и домовете си за останали без подслон албанци. Те използват социалните мрежи, за да разпространят предлаганата от тях помощ.

Албанци, незасегнати от бедствието, даряват пари, храна и лекарства.

Снимките са от Тумане, Тирана и Дурес. Споделя ги IntoAlbania в Туитър.

Сред първите чуждестранни помощи, достигнали албанската земя, са тези от Турция. Рано сутринта тръгват камионите на Червения полумесец:

Arnavutluk'ta sabah saatlerinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Kızılay ekiplerimiz tarafından hazırlanan yardım TIR'larımız yola çıktı. #Deprem #Arnavutluk #SensizOlmaz pic.twitter.com/UV02aSm1y9

— Türk Kızılay (@Kizilay) November 26, 2019

Черногорските министри на здравеопазването Кенан Храпович и на вътрешните работи Мевлудин Нуходжич заминаха за Тумане. Помощта, която осигурява страната, включва изпращането на лекарски екипи и спасители, както и лечение на ранените в черногорски болници.

Хърватия изпраща два хеликоптера и военен екип в помощ на спасителната операция в Албания:

Croatian search dogs on their way to Albania #AlbaniaEarthquake flying over Adriatic islands #solidarity
My thoughts are with friends in Tirana and Durres
Photo: HUOPP pic.twitter.com/8Ik0tY8OJa

— Maja Mise (@MajaMise) November 27, 2019

Сърбия осигурява 13 души от специализирания си спасителен екип.

Полети от Тирана днес няма. Спрени са заради повреди по сградата на летището, заради които безопасността на пътниците не е гарантирана. Но помощ пристига отвън. Кучета-спасители от Швейцария прелитат на борда на самолет 1140.34-те километра до Албания и вече са част от битката за живот на затрупаните.

Снимка: REDOG Medienstelle/Twitter

"Много кучета от Швейцария заминаха за Албания, за да търсят хора, които все още не са намерени. Моят учител Марко също замина с кучето си Боско" - споделя с гордост потребител на социалната мрежа Туитър:

many dogs from switzerland gone to albania to look for people who are still not found in albania. my old teacher marco went with his dog bosco too! #albania #earthquake pic.twitter.com/kspabPwfpX

— ً (@meybesl) November 27, 2019

Тези мъже са част от италианския спасителен екип, заминал за Албания:

А това е чешкият екип спасители:

Прочети цялата публикация