БНР Стара Загора | 28.11.2019 06:57:58 | 52

Казанлък е домакин на празниците, посветени на Петко Стайнов


Казанлък ще бъде домакин на дните, посветени на композитора Петко Стайнов. Началото поставя изложба по случай 120 години от рождението на друг голям български композитор – Панчо Владигеров. Тя ще бъде открита в 17.30 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4.

На 30 ноември от 11.00 часа започва Националният хоров фестивал „Петко Стайнов”. Тази година музикалният форум е посветен на 80-годишнината от рождението на Петя Павлович, основател и дългогодишен диригент на смесен хор „Петко Стайнов” и на детско-юношеските хорови формации в Казанлък. Петя Павлович записва името си в музикалната история на страната ни като създател на първата в България Хорова школа.

Седем български хорови състава и смесени хорове от гръцкия град Димотика ще участват във фестивала, който ще премине през целия ден на 30 ноември в Исторически музей „Искра”. Вечерта, от 18.30 часа, ще се състои церемонията по връчване на наградата на Националния фестивал „Петко Стайнов”.

На 1 декември от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на композитора – патрон на музикалните празници в Казанлък, в двора на Гимназия „Петко Стайнов”. На този ден през 1896 година в града на розите е роден композиторът Петко Стайнов, един от патриарсите на българското професионално композиторско творчество.

От 12.30 часа залата на ИМ „Искра” отново ще приеме почитателите на музикалното изкуство с концерт на трио „Арденца”.


Прочети цялата публикация