OFFNews Политика | 11.01.2020 21:24:14 | 163

Търсят се хора да искат визи за САЩ, но без идеята да пътуват: кампания на МВнР


Нестандартна идея за кампания обмисля българското министерство на външните работи – да се издирят хора, които да кандидатстват за визи за Америка, обаче без никакво намерение да пътуват през Океана.

Така щял да падне процентът на отказаните визи и, в крайна сметка, изобщо щял да отпадне строгият визов режим за българите. Това стана ясно от интервюто на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева пред Дарик радио часове след завръщането й от извънредното заседание на Съвета на външните министри в Брюксел предния ден.

Запитана в студиото дали България можеше да обвърже закупуването на бойните самолети с темата за визите, тя каза, че това е несериозно, а и темата за визите се поставя от години на всички нива.

Поляците ни изпреварили, тъй като имат много обективна система и ясни закони, уточни Захариева. И обясни: „Ние сме изпълнили всички критерии. Отказите трябва да са под 3%, а в момента при нас са 9 и малко. Но има бързо темпо на падане на отказите. Допреди две години бяха 15%, сега са под 10%. В останалите три държави от ЕС отказите падат по-бавно“, каза тя.

Захариева съобщи, че през март у нас ще пристигне „зам.-държавният секретар – човекът, който отговаря за консулската дейност, за да работим заедно така, че да повишим осведомеността на българските граждани за работата на консулските служби не само в България, защото големият процент на отказите идва от държавите, в които има големи общности на българи“.

През март тя смята да предложи на американския гост въпросната кампания за търсене на хора, които нямат намерение да пътуват до САЩ, но имат добро визово досие, но да кандидатстват за визи. Така, според нея, щял да се намали процентът на отказите. А така или иначе, българското Външно ще продължи да поставя този въпрос.

„Не е наистина справедливо при положение, че сме стратегически партньор, а и това, което се случи на срещата на премиера в Белия дом през ноември – стратегически диалог, нашите граждани да пътуват с визи. Още повече, ако видите процента на просрочените визи, България е на най-ниско ниво - под 1% от хората са просрочили визите си. Това е критерий, който е по-важен дори от отказите“, увери тя.

Запитана не е ли логично тогава европейските държави да въведат визи за американците, тя обясни, че визовата политика на ЕС е единна. „Нека да не говорим хипотетично, а да мислим реалистично, това е малко вероятно да се случи“, допълни тя. И подчерта, че в същото време България има пълната подкрепа на ЕС, когато вървят разговори със САЩ на ниво ЕК, а този въпрос се поставя винаги за държавите с визов режим.

Захариева коментира и развода на Великобритания с ЕС. Тя определи като добра новина факта, че британският парламент успя най-после да одобри споразумението за Брекзит. Според нея следва ратификация от Европейския парламент, за което той бил готов още сега, и старт на спешната работа за бъдещите отношения. Всичко това, според нея, ще бъде тест за единството на ЕС.

Прочети цялата публикация