Download.IDG.bg | 20.01.2020 18:36:05 | 79

Батерията на лаптопа ви ще издържа повече ако изключите Intel Turbo Boost

Този похват ще е по-удачен при процесор от висок клас и може да е от полза в конкретни ситуации. Intel Turbo Boost Technology е създадена, за да осигури висока производителност от процесора ви в пикови моменти. Логично обаче високата производителност сериозно скъсява живота на батерията на лаптопа ви. Ако сте в движение и имате нужда батерията ви да издържи повече време, то един от вариантите за това е да спрете Turbo Boost. Компютърен ентусиаст е направил тестове при които е установил, че спирането на Turbo Boost намаля консумацията на електричество с над 60%. Също така чувствително спадат работните температури, което от своя страна намалява шума от охлаждащия вентилатор, който започва да работи на по-ниски обороти. Разбира се, тези промени имат и своята цена, защото производителността също спада значително (между 29-46%). И все пак ако сте зависими от живота на батерията ви в даден момент, спирането на Turbo Boost ще ви осигури между 30% и 50% повече време за работа.
Можете да изключите Turbo Boost с програмата , която дава възможност и за много по-фини настройки за напредналите потребители. Ако нямате опит в тази насока не рискувайте, защото може да повредите нещо. Този похват ще е по-удачен при процесор от по-висок клас, но ако CPU е от нисък клас може намалената производителност да се окаже прекалено чувствително забавяне.
Поясняваме, че няма проблем с Turbo Boost технологията и тя работи коректно за каквото е създадена. Изключването обаче може да е от полза в конкретни ситуации.

Прочети цялата публикация