Download.IDG.bg | 24.01.2020 10:31:42 | 44

Apple се отказа от пълно криптиране на данни в iCloud

Това остава вратичка само отделни данни да могат да бъдат съдебно изисквани от държавните структури на САЩ, но от потребителя зависи дали изобщо ще използва услугата за бекъп и ще генерира такава информация.. През миналата година нашумя конфликта между Apple и властите в САЩ. Държавните структури обвиниха компанията, че не желае да помогне в отключването на iPhone, като част от разследването в делото по масови убийства. Президентът Доналд Тръмп също разкритикува Apple, че не съдейства на властите и така прикрива убийци, наркотрафиканти и други криминални групи.
Сега се появи информация, че Apple са били разработили и обмисляли да въведат нова защитна технология, която да позволи на потребителите да криптират изцяло резервните копия на устройствата си в облачната услуга iCloud. ФБР обаче са се противопоставили на въвеждането на новия вид криптиране с аргумента, че то ще попречи на най-ефективния метод за събиране на доказателства срещу заподозрени. В последствие явно Apple е преценила да не дразни повече властите в САЩ и е решила да се откаже от технологията.
През първата половина на 2019 г. американските институции са изискали достъп до бекъпи и друго iCloud съдържание за над 1500 случая. От Apple поясняват, че отказват около 90% от случаите.
След отказа да въведе пълно криптиране към iCloud, резервни копия на съобщения от iMessage, WhatsApp и други криптирани апликации обаче ще остават достъпни и занапред. Защитени напълно обаче ще бъдат най-чувствителните данни на потребителите като запазени пароли и данни за здравословното им състояние.
Имайте предвид, че като потребители не е нужно и задължително да използвате услугата за резервни копия в облака на Apple и така службите няма да имат достъп до никаква информация.

Прочети цялата публикация