Mvr.bg | 29.01.2020 11:01:58 | 42

Информационен бюлетин - 29 януари 2020

Варна. Служители на отдел „Икономическа полиция“ и отдел „Разследване“ при ОДМВР – Варна, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в града, реализираха специализирана полицейска операция във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК - „пране на пари“. Претърсени са общо 10 адреса във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш. Действията са втори етап от работата по случай, касаещ „пране на пари“ -  900 000 евро. Средствата са от измама, осъществена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.нар. „бушон“. В хода на разследването е установена система от последвали преводи към различни сметки на български граждани, търговски дружества в България и чужбина. Средствата са били преразпределяни и теглени в брой от поставени лица, които са ги предавали на следващо ниво на организацията, а след това - на организатора. При претърсванията са намерени и иззети множество доказателства, относими към престъпната дейност - рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш - памети и др. устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Намерен и иззет е пистолет без документи. За срок до 24 часа са задържани петима души, добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство. 

На предходен етап от работата по случая, организаторът на схемата е задържан и приведен в затвора във Варна. Същият е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ и червена бюлетина на Интерпол. Мъжът има множество криминални прояви за различни престъпления.

София. 46-годишен мъж е задържан в Девето РУ за притежание на наркотици. На 21 януари, около 22 часа, на ул. „Васил Левски“ служители на Девето РУ спрели за проверка лек автомобил „Фиат Мултипа“ с 46-годишен водач. При последвалите процесуално-следствени действия в колата и у водача са намерени и иззети множество пакетчета, съдържащи бяло прахообразно вещество - амфетамин, с тегло 3.57 грама  и около 13 грама тревиста маса. 46-годишния мъж е задържан с полицейска мярка до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 а от НК.

32-годишен мъж е задържан във Второ РУ след опит да извърши кражба от складово помещение. На 26 януари управител на столична фирма заявил във Второ РУ, че около 21 часа предишния ден, неизвестно лице е счупило катинара на складово помещение на фирмата на ул. „Илиенско шосе“  и е направило опит да открадне няколко матрака. В резултат на бързи оперативно издирвателни действия е установен и задържан извършителят на деянието - 32- годишен, криминално проявен мъж, от София. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 196 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Хасково. Съвместна операция за недопускане на разпространението и продажбата на фалшиви и неотговарящи на стандарта стоки проведоха вчера полицаи от ОДМВР-Хасково със служители на ОДБХ, НАП и Агенция „Митници“ в склад за продажба на млечни продукти на булевард „Съединение“ в областния град. Служителите констатирали в обекта, че не притежава удостоверение за регистрация по Закона за храните. В неработеща хладилна камера са намерени да се съхраняват 396 кг млечни продукти, за което предстои съставянето на акт. В обекта не е открито работещо фискално устройство и няма наличен кочан за издаване на касови бележки от извършени продажби. Съставен е протокол, предхождащ акт и запечатване на обекта. В склада са открити и 804 литра алкохол, за което собственикът не е представил необходимите документи. Течността е иззета от митническите служители. Работата по случая продължава.

Търговище. 200 килограма ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол са иззети от лек автомобил в хода на проведена на 28 януари специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол на обслужваната територия. Около 11 часа, на пътя София-Варна, до разклона за с. Васил Левски, при извършена проверка на лек автомобил „Сеат Алхамбра“ със софийска регистрация от служители на РУ-Търговище е установено, че 64- годишният водач от плевенското село Новачене държи в автомобила  200 килограма ситно нарязан тютюн, необлепен с акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон. Тютюнът е бил в различни разфасовки с тегло от 1 до 10 кг. Иззет е от разследващите органи по съответния надлежен ред, а водачът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234, ал. 1 от НК. Действията по разследването се осъществяват под ръководството на Районна прокуратура-Търговище.

                            

Плевен. На 18 януари около 3.25 часа в полицията в Плевен е получен сигнал за извършен грабеж. 53-годишен мъж обяснил, че минути преди обаждането е бил нападнат на ул. "Коста Хаджипакев" от непознат, който отнел с физическа сила коженото му портмоне, съдържащо дебитна и две кредитни карти, лични документи и парични суми в евро и лева. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. От проведените оперативни действия от служители на Второ РУ - Плевен е установено, че извършител на деянието е 41-годишен от София. Първоначално той е задържан за срок до 24 часа. Инкриминираната вещ е намерена и върната на потърпевшия. Извършителят е привлечен в качеството на обвиняем и му е взета мярка за неотклонение "подписка".

Сливен. Полицейски служители задържаха мъж, причинил смъртта на домашно животно. Сигнал за умъртвена котка е подаден на 28 януари в 14.50 часа на тел.112. Животното е намерено в близост до имота на собствениците в местността „Селището“ край Сливен. След проведените издирвателни действия извършителят - криминално проявен на 45 години, е задържан от служители на РУ-Сливен. По случая е образувано досъдебно производство.

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

Прочети цялата публикация