БНР | 15.03.2020 18:11:08 | 123

Кипър заделя 800 млн. евро за справяне с последиците от коронавируса


Мащабна програма на стойност 800 млн. евро за справяне с икономическите и социалните последици от разпространението на коронавируса одобри в неделя правителството на Кипър.

"Страната е изправена пред извънредно положение и са необходими допълнителни мерки", заяви президентът Никос Анастасиадис.

Одобрената "Програма за подкрепа" включва допълнителни социални надбавки и помощи, данъчни облекчения и намаляване на ДДС, субсидии и грантове.

Със 100 млн. евро ще бъде подпомогнат здравният сектор. Средствата са за заплащане на допълнителен медицински персонал, закупуване на оборудване и линейки. 700 млн. евро, които се равняват на 3% от БВП, ще бъдат насочени към бизнеса и социалната сфера, за да се запазят работни места и доходите на хората.

Специални схеми от финансови стимули са предвидени за компаниите в частния сектор, стопанските операции в който се прекратяват от понеделник.

ДДС се намалява от 19% на 17% временно за два месеца, като за същия период компаниите са освободени от плащането му. Поставя се ценови таван върху продукти за лична хигиена и дезинфекция, за да се предотврати спекула.

Предоставя се финансова надбавка за родителите с деца до 15 години заради обявената училищна ваканция в цял Кипър.

Болнични за средно 800 евро на месец ще се изплатят на хора от определени рискови групи, за които се изисква карантина или изолация.

До момента в Кипър са потвърдени 26 случая на заболели от коронавирус, още 6 са болните в северната окупирана част на острова.


Прочети цялата публикация