БНР | 16.03.2020 08:38:54 | 126

В Плевен гласуват нов състав на Общинския съвет


Областният управител на Плевен Мирослав Петров свиква първо заседание на Общинския съвет в града. След решение на Върховният административен съд нов състав ще положи клетва. Случаят е прецедент в историята на Плевен. Поради нищожност на взетите решения Общината е без бюджет за тази година. Сесията ще бъде организирана при спазване на всички противоепидемични мерки, увери досегашният председател на Общинския съвет Мартин Митев.

Плевен остана без действащ Общински съвет, след като общинската избирателна комисия отмени старото си решение и с друго определи нов състав след влязло в сила решение на Административния съд.

Първото решение от октомври премина през съдебни процедури след обжалвания на лица и политически сили. Сега промените са две - на мястото на съветника от АБВ Цветан Антов влиза Стефан Петков от местна Коалиция "Ние гражданите", а в групата на БДЦ Георги Славов замества Ивайло Петров. Останалите 39 съветници запазват местата си. Това решение на общинската избирателна комисия също е обжалвано, но не спира изпълнението за новия състав.

На днешната сесия ще бъде положена клетва от съветниците, ще бъде избран председател с таен вот и се очаква да бъде приет отново правилникът за работа.

Защо са нищожни решенията, включително за бюджета?

"В Общинският съвет не бяхме уведомени по надлежния ред за получаването на това решение. Знаете, че на 27 и 28 февруари ние имахме две заседания поредни, на които бяха приети 30-тина решения. Естествено приетите решения на 27 и на 28 февруари са нищожни. По две от решенията, касаещи измененията на наредба 17 и приемането на сборния бюджет на общината, кметът упражни правото си на вето и ги върна за ново разглеждане, но поради нищожността на решенията, ветото също е нищожно", каза Мартин Митев, досегашен председател на Общинския съвет.

Бюджетът на община Плевен не беше приет на първото заседание, след това на второто ГЕРБ и БСП направиха редица предложения, включително за отнемане на 70 хиляди лева от субсидията за Драматично-кукления театър "Иван Радоев". Очаква се след избирането на председател на Общинския съвет той да свика заседание за приемане на бюджета. 

От ГЕРБ и БСП обявиха, че ще подкрепят внесения от кмета на Плевен Георг Спартански бюджет, за да не бъде наложено отново вето.

"Извънредната ситуация с коронавируса, извънредната ситуация с липсата на бюджет на община Плевен, ние общинските съветници от политическа партия ГЕРБ се отказваме от всички свои предложения за преструктуриране на бюджета и трябва да го приемем във вида, предложен от кмета на общината. Всяко забавяне с приемането на бюджета би било безотговорно", каза Петя Василева, общински съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от БСП Свилен Атанасов коментира:

"Това е нашата позиция и същевременно получихме, самия кмет Спартански и останалите групи декларираха, че след като се успокои ситуацията, ще търсим вариант да постигнем тези социални предложения такива, каквито БСП предложи. Става дума и за детските градини, става дума и за еднократната помощ", допълни Атанасов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл

Прочети цялата публикация