Fakti.bg | 16.03.2020 14:00:45 | 388

С дезинфектант и молитва ще смачкаме К-вируса


Коментар на Петьо Цеков за в. "Сега" Има само едно правилно и възможно действие на българите при кризи - горещи молитви към Бог, както и да се казва Той. Извънредното положение няма да свърши работа. Палете свещи, опъвайте килимчета, удряйте си главата в свещените книги - важното е да го правите искрено и със страст - белким хване дикиш. При наводнение трябва да се молим ката ден за слънце, при суша - за дъжд, при коронавирус - да ни подмине. Някои казват, че трябват маски, други - ръкавици, трети - дезифектанти. Може, важни неща са това - но първо теглете една дълбока молитва.

Щото освен на Бог, на друго не може да разчитаме

При криза като тази с К-вируса явно не може да разчитаме на т.нар. "държава", която в средата на март обяви извънредно положение, но абсолютно не е готова с планове за действие. Един пример - едва след първите случаи на коронавирус държавата, т.е. Б.Б., даде задание на фирмата си "Интендантско обслужване" - клон Калофер, да произведе маски и защитни облекла; същата фирмата се зае да крои прототипи, които да бъдат одобрени, а след това тръгна да се свързва със завода в Габрово, който единствен в страната произвежда необходимите платове за защитните средства. И стана ясно, че ако в Калофер бачкат на пълна мощност, може да произведат толкова маски, че да стигнат за всеки софиянец, примерно, в рамките на има-няма пет месеца. Друг е въпросът, че маските, които тепърва ще правят в Калофер, не пазят от К-вирус, а само ако някой директно ви се изкиха в лицето. Толкоз за готовността с маските.

Сетиха се да проверяват болните с атипична пневмония едва в началото на март. Как ги проверяват? "Имаме малко засечени с COVID-19,

защото използвахме много едро сито",

казва доц. Атанас Мангъров и обяснява - сега скринингът се прави не с бързи тестове, които дават резултат за 10 минути и струват 10 лева, а със скъпи (100 лв.) и бавни тестове (половин ден), които по принцип служат за потвърждение на скрининг тестовете. Положението в България е - да не се гоним, че ще се хванем... Колкото по-малко болни търсиш, толкова по-малко ще отчетеш. Бързи тестове няма по болниците.

Обявиха първите болни и въведоха карантина в болниците, която в началото се свеждаше до спиране на приема и преустановяване на изписването. Т.е. оздравелите не излизаха, а болните не влизаха. Сега от оперативния щаб крещят "Болниците са отворени днес, болниците ще са отворени и утре... ", но пред болниците в Плевен и Габрово се натрупаха хора - едни искаха да се изследват, щото са били в Италия, други искаха да продължат химеотерапията си, щото без нея умират. "От болницата пък обясниха, че действат по устав"... каквото и да означаваше това тогава. (Сигурно означаваше този от Италия да си ходи по улиците, а този без химеотерапия.... той си знае.)

Държавата затвори училищата тази година, затвори ги още веднъж, после ги отвори за един ден за да ги затвори сега за трети път. Но тепърва се кани да мисли какво да прави с учебните планове, ако нещата се усложнят. Чух премиерът да нарежда на министъра да въведе форма на дистанционно обучение, което е прекрасно, но напълно няма как да се случи... Преди да се въведе извънредно положение държавните културни учреждения затвариха, частните - не. Няколко градски автобуса показно бяха опръскани с дезифектант, но никой не проверяваше пътниците в автобусите от международните линии.

Т.е. мерки имаше, определено -

някои пресилени, някои полувинчати, някои неадекватни

Мерки имаше и преди извънредното положение, но хората бяха тотално ошашавени от разнопосочни сигнали, които идваха от политиците и от специалистите. Хората и до днес не са наясно, като вдигнат 37.5%, какво да правят - да тичат при личния лекар или доброволно да си наложат карантина. За доц. д-р Андрей Чорбанов от лабораторията по експериментална имунология този въпрос е... философски.

Личните лекари пък не са наясно, като видят фебрилен, какво да го правят - вкъщи ли да го пратят, в болница ли, на място ли да го задържат и линейка ли да викнат. От "Пирогов" не са наясно като им дойде фебрилен какво да го правят - пращат го в "Александровска". Областните болниците отделят 7 легла, с готовност да станат 20, все едно това са цифри, които кореспондират с очакванията за развитието на традиционния грип и коронавируса едновременно. Тепърва държавните болници ще преговарят с частните за допълнителен ресурс. Тепърва II-а градска в София ще се преобразува за целите на коронавируса и тепърва някакви предпазни средства ще отидат към частните болници.

Така с мерките - ресторантите няма да работат, но... всъщност ще готвят "за вкъщи". Моловете няма да работят, но... не ще бъдат отворени за да може да отидете до аптеката, до хранителните стоки, до банките и т.н. Дистанционно обучение за учениците ще има, но... от 1 до 4 клас и то по... БНТ.

А да сте чули някакви мерки за неутрализиране на загубите в икономиката? Някаква грижа за производството, за доставките, за логистиката дори? Не сте. Знаете само, че няма пари, че е много трудно положението, че не може да се помогне на всички и т.н.

Толкова не сме готови, че беше по-добре да помолим тоя вирус да изчака още малко, че да се подготвим по-добре.

Толкова не сме готови да се борим с коронавируса, че тази криза естествено се вписва във

веригата предизвикани кризи

Ама не предизвикани от тайни китайски експерименти, а предизвикани от управляващите. Като тази с водата на Перник и източения язовир "Студена", като тези с наводненията и непочистените корита на реките и т.н.

Но има нещо по-лошо от държавата, която предизвиква кризи. Това сме ние.

Изправени пред заплаха, ние не се събираме под белгийския девиз: "Съединението прави силата", понеже при нас, след ред национални катастрофи и забравени поколения, не съществува такова нещо като колективна идентификация. Ние сме: "И сам войнът е войн", затова дори и в криза не правим нещо заедно. Ние нищо не правим заедно. Спомнете си - Априлското въстание бе ограничено само в ІV революционен окръг, Септемврийското въстание се разви напълно единствено в Монтанско, Войнишкото въстание - около Радомир, а Ботев даже и във Враца не бе приет.

Ние сме традиционно необединяеми,

защото мразим другите и обичаме себе си. Затова сега едни треперят в паника пред страшния коронавирус, а други му се смеят в лицето и обясняват, че ще го преборят с люта ракия. Емпатия - нула. Общност - йок.

Световната здравна организация обяви, че планетата ни е в пандемия и хареса крутите мерки, с които Китай успя да ограничи рязко разпространението на коронавируса. СЗО не вярва, че това е по силите на другите държави, щото за да се случи това, е необходима обществена дисциплина извън демократичните ни разбирания. Ето тук е проблемът - ние трудно спазваме каквато и да е обществена дисциплина.

СЗО напомни наскоро: "подгответе се незабавно да задействате най-високата степен на системите за реагиране при извънредни ситуации, за

да мобилизирате цялото правителство и общество,

което е от ключово значение за ранното ограничение на епидемията".

Вижте нашия отговор - вижте какво се изсипа в публичното пространство около появата на К-вируса тук. Ето няколко цитати от социалните мрежи: "всичко е един много мощен фейк", "удря дръпнатите очички десетокрстно по силно... просто така са го създали", "от тъпота измират стократно повече", "има си геополитика, а над нея богоизбран народ...", "поваля само хронично болни", "еволюцията просто взима своето". Цитатите са от обикновени потребители на Фейсбук. Мога да цитирам и "необикновени" потребители - един доказан спец обясняваше онзи ден: "Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа", а друг успокоява така: "там (в Италия) под 60-годишна възраст няма починал пациент". Един бивш наш президент пък твърди: "Популисткото управление на Италия доведе до този хаос".

По цял свят хората дебатират какви мерки да предприемат за спиране на вълната. Тук дебатираме за демокрацията. В момента 40% от българите са наясно, че подобна зараза налага ограничаването на основни свободи - примерно тези за събирането и придвижването. Други 40% обаче са категорично "против" каквито и да е ограничения, а 20 на сто въобще не са се замисляли по тези въпроси. Ние се колебаем, раздвоени сме, докато СЗО казва да се подготвим за "широкомащабна изолация на болните".

Тук се дебатира кой ще ти гледа детето, когато е във ваканция, защо ти спират огромната публика в кината и театрите и как ще подкрепим националите в решителните мачове за европейското...

Може ли да очакваш от такива хора емпатия? В цял свят казват, че самоизолацията е най-ефикасното средство срещу разпространението на К-вирус, а аз очаквам от нашите хора бунтове срещу ограничителните мерки и извънредното положение. 14 души "му" избягаха от карантината...

След няколко месеца този К-вирус ще отиде в историята, както отидоха там SARS-CoV и MERS-CoV. Като свинския грип, като Зика, като Ебола... Бог вероятно ще чуе молбите ни и ще се смили. Българският хейт и празнодумството обаче ще останат завинаги.

Прочети цялата публикация