Fakti.bg | 17.03.2020 14:00:55 | 257

Не спецправосъдие, а шпицкоманда


Коментар на Мартин Георгиев

Въпреки че прокуратурата и съдът са част от независимата съдебна власт, абсолютният синхрон между тези две институции не винаги е полезен за демокрацията. Държавното обвинение преди всичко е страна в процеса, също както подсъдимият, докато магистратите с черни тоги са арбитърът. Съдебният контрол трябва да гарантира, че действията на прокуратурата не излизат извън законовите рамки. В противен случай границата между правосъдие и репресия се прекрачва. Нагледният пример за това са специализираните съд и прокуратура, които работят като добре смазана машина

под диктовката на Иван Гешев

Той ще разчита именно на нея през 7-те години от мандата си. Шумните акции, с които главният прокурор дебютира, бяха реализирани под зоркия поглед на спецпрокуратурата, в чиято юрисдикция е да разследва корупция по върховете на държавата. Тя пише обвинителния акт за водната криза в Перник срещу бившия екоминистър Нено Димов, който лежи от два месеца в ареста. Спецсъдът ще решава и бъдещото дело срещу хазартния бос Васил Божков, срещу когото са повдигнати 11 обвинения и се иска екстрадицията му от Обединените арабски емирства. Не е изненада, че специализираното звено на прокуратурата е любимата бухалка на Гешев, след като шеметното му кариерно издигане започна оттам.

Той оглави спецпрокуратурата веднага щом знаковото дело за фалита на КТБ ѝ беше изпратено. Стълбичката нагоре до шеф на държавното обвинение бе спусната заради ключовата му роля по досъдебното производство срещу Цветан Василев и още 17 души. Резултатът от разследването му се измерва в 1360 тома, а процесът в спецсъда ще се точи с години. Делото започна през февруари м.г., а все още не е приключил разпитът дори на първия свидетел. Освен това на съдебната скамейка го няма Делян Пеевски, чийто бизнес беше щедро кредитиран от КТБ.

Спецсъдът е любим и на политиците

Това доказват поредните законодателни промени, прокарани на тъмно от управляващото мнозинство, с които СНС получи още по-големи правомощия. С изменения в преходните и заключителни разпоредби на Закона за независимия финансов одит депутатите позволиха на спецмагистратите да налагат запор на парични средства при съмнения за "пране на пари". Искането за това пък трябва да е направено от прокурор при спецобвинението. Досега делата по налагане на такива запори се гледаха от състави на гражданските съдилища.

Преди това пък законодателят се погрижи, че спецсъдът ще гледа обвиненията от компетентността на Европейската главна прокуратура. Тя ще разследва престъпленията против бюджета на ЕС, като злоупотреба с еврофондове, корупция и трансгранични измами с ДДС в размер на над 10 милиона евро. По-всичко личи, че управляващите се чувстват най-сигурни, когато биват съдени от "специалните" черни тоги. Те вече са демонстрирали, че са

в синхрон със силните на деня

Така спецсъдиите чинно се погрижиха за сигурността на депутата от ДПС Делян Пеевски, даже преди да разбере, че е заплашен. Без ясен довод магистратите държаха румънския гражданин Дорин Йордаке 8 месеца в ареста. Два месеца по-малко пък беше задържан българинът Дилиян Георгиев. През цялото време спецпрокуратурата твърдеше, че те са участвали в организирана престъпна група с цел изнудване на Пеевски и Ахмед Доган, въпреки че последните двама отричат някой да им е искал пари. През февруари обвинението неочаквано реши да сключи споразумения, с които Йордаке и Георгиев получиха присъди, които съвпадат с престоя им в ареста. Т.е. те вече са излежали наказанията си. Всичко това е белег, че спецправосъдието е подвластно на нечисти интереси.

Дори САЩ затвърдиха съмненията, че спецсъдът е инкубатор за корупция. Съдията от СНС Андон Миталов беше санкциониран от Държавния департамент на Щатите заради "сериозни корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Името на Миталов нашумя в края на миналата година, когато той позволи на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва, за да получи медал лично от президента Владимир Путин. Все още обаче не е ясно с какви данни за корупция разполагат САЩ по отношение на магистрата. Още по-озадачаващо е, че държавното обвинение отказва да отговори дали разследва Миталов след наложената му санкция.

Трудно е да избягаме от усещането, че спецправосъдието се използва за поръчки. Точно такъв горчив вкус остави скандалът с разпространените от прокуратурата СРС-та срещу президента Румен Радев. Главният прокурор не дава еднозначен отговор защо досъдебното производство, по което е бил подслушван командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, се води от специализираната прокуратура, а не от военната. Няма отговор и дали прилагането на СРС е разрешено от съд и кой точно. В крайна сметка може да се окаже, че разрешението е дадено именно от специализирания съд. Гешев упорито бяга от тези въпроси, след като видни юристи се изказаха, че разпространяването на СРС извън целите на наказателното производство се наказва със затвор. Всъщност специализираното правосъдие вече е

шпицкомандата на главния прокурор

Тя ще се погрижи всички разследвания срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта да не застрашават тези с индулгенции за наказателно преследване. Настоящият ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров вече е демонстрирал, че чинно ще изпълнява отредената му задача. През 2015 г. той отказа да образува разследване срещу Делян Пеевски по сигнал за набеждаване, подаден от Георги Христов - един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в опит за убийство на депутата. Разследването за подготвяне на атентат беше прекратено заради липса на доказателства. С неясни мотиви Франтишек прекрати и разследването за изтеклите записи от аферата "Яневагейт".

Зад шефа на спецпрокуратурата пък стои лоялен екип, готов да изпълни всяко поръчение, което се спуска отгоре. Пример за това е развитието по случая с Басейнова дирекция - Пловдив, която само за седмица попадна два пъти под ударите на държавното обвинение. Директорката на учреждението първо беше задържана показно от тежковъоръжени полицаи и бе освободена под гаранция няколко дни по-късно. След критики от страна на вицепремиера Каракачанов към главния прокурор, че се атакуват хора на коалиционния партньор ВМРО, шефката на Басейнова дирекция отново беше задържана и се сдоби с ново обвинение. Това очевидно цели да покаже, че непремерените думи към прокуратурата ще водят до репресии.

На практика абсолютно всички знакови дела, които Гешев обича да представя като доказателства за добре свършена работа, са под крилото на специализираното правосъдие. Един след друг клиенти на спецсъда станаха богатите фамилии Арабаджиеви, Баневи, Стайкови, всички те обвинени за участие в организирана престъпна група. Несъмнено оттук нататък процесите ще се дирижират лично от главния прокурор, а изходът от делата ще бъде плод на задкулисни договорки. С други думи - правосъдие, специализирано по вкуса на Иван Гешев.

Прочети цялата публикация