БНР | 18.03.2020 07:50:34 | 58

Акценти от чуждестранния печат


Британските издания се спират обстойно на коренната промяна в правителствената линия за ограничаване на разпространението на коронавируса в Обединеното кралство.

Вестник "Дейли телеграф" пише, че минути след като министър-председателят Борис Джонсън обяви новите драстични мерки в страната, учените, въз основа на чиито данни беше взето това решение, веднага дадоха брифинг, на който изнесоха шокиращи данни.

Професор Фъргюсън - водещият епидемиолог в страната и съветник по въпросите на заразата, обясни пред журналисти защо, ако има 20 000 жертви на коронавируса във Великобритания, това ще е постижение. Алтернативата е 260 000 починали.

Докато досега въведените мерки за социално дистанциране бяха временни, оттук нататък те трябва да останат в сила до намиране на ваксина или лечение, може би за година или повече. Ако мерките бъдат отменени бързо, много повече хора може да станат жертва на заразата, и това ще е резултат на политически избор, пише изданието, цитирайки учения.

Руският печат отразява вчерашното посещение на президента Путин и други държавници в новия информационен център, създаден от федералния координационен съвет за борба с Covid-19.

В Русия е "организиран сериозен контрол върху гражданите, намирали се в разгара на пандемията в страни, където се е разпространявал вирусът", посочва "Росийская газета". Според всекидневника тези жители на Русия трябва да спазват "режим на самоизолация", което се контролира чрез видеокамери и система за разпознаване на лица.

За три месеца в Русия може да бъде създаден прототип на евтина и лесна за производство ваксина срещу Covid-19, заявяват пред "Известия" учени от катедрата по вирусология в Московския държавен университет.


Прочети цялата публикация