БНР | 18.03.2020 13:32:40 | 191

Американският суров петрол удари 18-годишно дъно


Петролните фючърси задълбочиха срива си в сряда с оглед на разпространяващата се пандемия от коронавирус, която принуждава все повече държави да се окажат под блокада, като в същото време Саудитска Арабия и Русия продължава да заливат света с петрол с оглед на водената от тях ценова война.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се сриват с 9% към $ 24,40 за барел, достигайки най-ниски ценово ниво от средата на 2002 г.

Последният път, когато петролът се търгуваше толкова ниско, Китай едва започваше своя възход като една от водещите световни икономически сили, която накара през следващите години глобалното потребление на петрол да достигне рекордни стойности.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май пък поевтиняват с 4,5% към $ 27,31 за барел, достигайки най-ниско ниво от началото на януари 2016 г.

"Нарастващите надежди за фискални стимули засега са смазани от краткосрочните притеснения, свързани с търсенето на петрол. Европейският съюз потвърди ограниченията за пътуване, а европейските автомобилни производителите започнаха да затварят временно своите заводи, което би могло да създаде допълнителни проблеми за нефтохимическата индустрия", отбеляза анализатор на базираната във Виена компанията JBC Energy, цитиран от Marketwatch.

Снощи администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп сигнализира, че се подготвя мащабен по размер стимулиращ пакет от мерки за 1 трлн. долара и дори повече, включително и директни плащания към американците, както и спасителни пакети за силно засегнатите от коронавируса индустрии.

Федералният резерв, след като в неделя свали основната си лихва почти до нулата (в диапазона 0,00%-0,25%), продължи да предприема допълнителни мерки за стимулиране, касаещи търговските книжа, с цел да се осигури пазарна ликвидност.

В усилия да подкрепят икономиките си, най-богатите държави в света са готови да отпуснат трилиони долари, за да отслабят негативното икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, като в същото време налагат все по-драстични социални ограничения, които не са виждани след Втората световна война.

Всичко това обаче не допринася за премахване на паниката на световните капиталови пазари, включително на петролните пазари.

Банката Goldman Sachs намали драстично прогнозата си за цената на петрола Брент и вече очаква тя да падне към $ 20 за барел през второто тримесечие на годината. Очаква се и свиване на глобалното търсене на петрол с цели 8 млн. барела на ден до края на март и годишно свиване с 1,1 млн. барела през 2020 г.

Rystad Energy пък прогнозира спад на годишна база с 2.8% или с 2,8 млн. барела дневно в глобалното търсене на петрол през тази година, след като само седмица по-рано компанията очакваше намаляване на потреблението с едва 600 хил. барела.

В същото време петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия, която стартира след провалените по-рано този месец разговори за координирани съкращения на производството се сринаха този месец, създава допълнителен силен натиск на пазара.

В сряда Кремъл посочи, че Русия би искала да види по-високи петролни цени от настоящите. Но министерството на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че е дало насоки на националната петролна компания Aramco да продължава да доставя суров петрол в рекордни нива от 1,23 млн. барела на ден през следващите месеци.


Прочети цялата публикация