Fakti.bg | 19.03.2020 16:28:24 | 141

Как да спрем да пипаме лицето си


Учени са изчислили, че човек докосва лицето си с ръка средно по около 20-25 пъти на час. Този навик, който много хора несъзнателно са си създали не е никак здравословен, а във време на пандемия, когато е най-лесно да се заразим през носа, устата и очите, той се превръща в изключително опасен. Ето защо трябва да се отървем час по-скоро от навика да докосваме която и да е част от лицето си с ръце, макар това да не е никак лесно.

Да докосваме лицето си е заложно в нашето ДНК, правим го още от времето преди да се родим, докато сме в майчината утроба. И колкото и да си повтаряме, че не бива, само вървим срещу природата си.

Да докосваме лицето си е и несъзнателен начин да намалим нивата на стрес, като активираме определени точки на натиск. Именно затова когато сме под напрежение или в паника, ръцете ни много по-често посягат към носа, устата и очите. Според здравни специалисти и психолози, трудно можем да изкореним този вреден навик. За сметка на това, може да създадем други навици, които да ни карат по-рядко да докосваме лицето си.

Например да носим очила, които са преграда към очите ни. Да носим по-малко грим, който да не предизвиква раздразнения или да не бива да го коригираме често. Важно е да се грижим за състоянието на кожата си, защото ако тя е суха, със сигурност ще ни кара да я докосваме редовно. Носенето на маска тези дни може да послужи не само като преграда за вирусите, но и за нас самите, за да нямаме достъп до лицето си.

Психолози предлагат и да заменим този навик с друг - например да започнем да докосваме лакътя или рамото на едната си ръка с другата. Можем да го практикуваме по 30 минути на ден, напълно целенасочено, за да стане естествен за нас.

Можем и просто да държим ръцете си заети, като си вземем от онези меки стрес топки или си намерим друга занимавка, която ще отвлича вниманието ни от докосването на лицето, пише сайтът Good Housekeeping.

Не на последно място е и това да разберем кои ситуации ни карат да посягаме по-често към лицето си като начин да се справим със стреса. Ако можем - да ги избягваме, ако не - да изпробваме някои от горните методи. Защото е наистина важно.

Прочети цялата публикация