БНР | 20.03.2020 08:05:07 | 93

Акценти от чуждестранния печат


Учени от Санкт Петербург успяха да разшифроват пълния геном на новия коронавирус чрез проби, взети от руски пациент, пише "Росийская газета".

Руските генетични данни за вируса са изпратени в т. нар. Генерална банка на Световната здравна организация и са достъпни за учените в цял свят. В Русия в близко време ще изпробват опитни ваксини върху животни.

Американци и китайци смятат до месец да започнат опити върху хора доброволци. Според повечето експерти обаче готова ваксина ще има в най-добрия случай след година и половина-две, се казва в статията.

Турция ще прилага масово нови бързи тестове, за да постави коронавируса под контрол, съобщават турските издания.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обяви, че след като започне прилагането на тестовете за бързо установяване на коронавируса, ще може да бъдат извършвани до 15 хиляди теста на ден, пише „Карар“.

Здравният министърът посочи, че в случай на разпространение на болестта в Турция, страната разполага с капацитет да настани 25 466 възрастни пациенти в интензивни отделения в болниците.

Гръцката полиция е арестувала още 24 души заради нарушаване на  мерките за борба с коронавируса, съобщава "Катимерини". Така броят на арестуваните стана 167 души.

Повечето от тях са собственици или управители на фризьорски салони, кафенета, ресторанти, магазини, фитнес зали, които бяха задължени да затворят временно, за да се ограничи разпространението на вируса.

Същевременно гръцката полиция засили патрулите около супермаркетите и аптеките през нощта, за да предотврати евентуални опити за обири.

Норвежкото бизнес издание „Днешния бизнес“ публикува интервю с един от водещите анализатори на петролните пазари в света, който прогнозира спад на цените на петрола до 10 долара за барел.

Двете основни причини, според експерта, са пандемията на коронавирус и ценовата война на Русия и Саудитска Арабия. Той сравни настоящата ситуация с 1986 г., когато избухнаха финансовата и петролната криза и в допълнение настъпи катастрофата в Чернобил.

Прочети цялата публикация