БНР Стара Загора | 20.03.2020 11:02:35 | 48

Митрополит Киприан: Призоваваме всеки да остане в дома си, важно е да запазим спокойствие


 "На Благовещение ние ще извършим богослужение. И дано благата вест да се появи тогава. Но призоваваме всеки да остане в дома си, за да може да запази здравето и живота на своите близки. Обръщаме се към всички наши епархиоти, които са немощни, които са болни, възрастни, имат хронични заболявания, а и към останалите. Нека проявят смирена мъдрост. А ние Христовите пастири, които сме длъжни да се молим в храмовете божий, ще се молим за тяхното здраве. Който има нужда от съвет от свещеник, от изповед или причастие - свещеникът винаги е готов да отиде в дома му". Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан.

"Разбира се, че има притеснение, но Бог ще ни помогне и ще ни спаси. Той ни дава изпитания, но толкова колкото можем да понесем. В момента хоровете в храмовете са разпуснати, има създадени и различни разпоредби от страна на Старозагорска митрополия. В църквите има по един свещеник с един певец, за да бъде минимизирана опасността от заразяване. Всеки ден храмовете се дезинфекцират, има и комисия от Митрополията, която съвместно с РЗИ-Стара Загора и с представители на общините всекидневно правят проверки затова", допълни Негово Високопреосвещенство.

"Храмовете са отворени, защото са дом Божий. Те са място за молитва и остават последното убежище на всеки, който търси помощ от Бога. Държавата може да затвори храмовете, но църквата не бива да го прави. Може да служат само свещеника и един певец, но храмовете трябва да останат отворени, защото те са лечебница на Христа. Има хора, които не са болни от коронавирус, а от други заболявания, за които ние се молим, служим им маслосвети, четем им молитви. Тези хора намират пристан в храмовете. Сигурен съм в благоразумието на всеки един, храмът трябва да бъде отворен стига да се спазват всички хигиенни и санитарни изисквания, които са спуснати от Националния оперативен щаб", заяви още Митрополит Киприан.

"Вярата е тази, която крепи човека. Но е много важно да запазим и спокойствие. Защото ако се появи паника много хора могат да пострадат. Спокойните хора имат дисциплина. Затова ние от Църквата призоваваме за спокойствие, вяра, молитва и любов към ближния", допълни Негово Високопреосвещенство.

Цялото интервю с Митрополит Киприан чуйте в прикачения звуков файл


Прочети цялата публикация