Fakti.bg | 20.03.2020 22:30:52 | 74

Чаша вода преди секс, за да ...


България е в извънредно положение заради коронавируса. Всички експерти денонощно ни повтарят, че трябва да ограничим докосванията с другите. Но какво правим със секса? А когато сме се самоизолирали у дома времето, в което можем да се отдадем на интимни ласки с партньора се увеличава драстично, пише jenata.blitz.bg.

Но как да правим секс така, че да сме защитени? Какво да направим преди, по време и след интимните ласки, за да спазим необходимата хигиена?

Отговорите на тези въпроси даде акушер-гинеколожката Олга Белокон.

Тя посочи няколко изключително важни стъпки, които задължително трябва да спазваме (и то не само заради коронавируса). По думите ѝ е добре преди секс да изпием чаша вода.

Според експерта преди всеки сексуален контакт и двамата партньори трябва да измият добре ръцете си. В рамките на 15-30 минути след полов акт трябва пък да уринират - в противен случай има голям риск от получаване на инфекция на пикочните пътища.

Например, жените имат много къса уретра, поради анатомичната близост съдържанието на влагалището лесно може да влезе в нея. Рефлуксът на бактериите може да наруши баланса на флората и да намали броя на лактобацилите, които поддържат киселинната среда във влагалището и инхибират растежа на „лошите“ бактерии.

„Когато се опитвате да измиете вагината си, всъщност се излагате на по-висок риск от вагинит и помагате да нахлуят патогени“, алармира гинеколожката.

Според лекарят влагалището може да се самопочисти след секс, дори ако спермата остава вътре.

По думите ѝ преди и след полов акт трябва да изплакнете външните гениталии с течаща топла вода. Преди секс няма да е излишно да изпиете чаша вода - по-лесно ще изпразните пикочния мехур след акта.

Експертът категорично заяви: „Секс играчките трябва да се обработват внимателно след всяка употреба. Те НЕ могат да бъдат споделяни с никого, тъй като могат да бъдат носители на болести, предавани по полов път“.

Оралният секс също трябва да бъде „сигурен“ и защитен. С него съществува риск от предаване на ХИВ, херпес, гонорея, сифилис, хламидия, хепатит А, В и хелминтни инвазии. Рискът се намалява, ако мъжът не еякулира в устата на жената.

Ако ще сменяте орален, анален и вагинален секс, то трябва да измиете секс играчките преди да ги „пъхнете“ на някое от изброените места.

Според гинеколожката е изключително нежелателно да се редува анален секс със вагинален, без да се спазват тези правила, тъй като флората на ректума не е предназначена за вагината.

„Винаги изисквайте партньорът да бъде тестван за болести, предавни по полов път, преди да правите секс с него“, съветва доктор Олга Белокон.

„Винаги използвайте презерватив (или поне докато не сте напълно сигурни в партньора си и/или не сте от дълго време заедно). Това е единственото нещо, което може да ви защити от СПИН“, казва още гинеколожката.

Прочети цялата публикация