БНР | 21.03.2020 11:38:40 | 142

Има ли капацитет ООН да помогне на най-бедните страни в момент на криза


ООН, една от специализираните агенции към която е Световната здравна организация, ще е тази, която ще трябва да се погрижи за овладяването на кризата с коронавируса в най-бедните държави по света.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи специално обръщение в четвъртък по повод пандемията. Ето една малка част от него:

„Настоящите мерки на ниво държави не са достатъчни - заради глобалния мащаб и сложността на кризата. Изисква се координирана, решителна и иновативна политика на водещите икономики в света. Трябва да осъзнаем, че най-бедните и най-уязвимите, особено жените, ще пострадат най-тежко“.

Също както много други световни лидери, Антониу Гутериш използва думите „враг“ и „война“ за коронавируса и борбата срещу разпространението му. Генералният секретар на ООН заяви, че трилионите долари и евро за преодоляване на всички аспекти на кризата трябва да бъдат достъпни веднага. И приветства решението на лидерите на Г-20 да се съвещават извънредно идната седмица по въпроса:

„Ако позволим на заразата да се разрасне като горски пожар, особено в най-уязвимите региони в света, тя може да изтреби милиони хора. Трябва незабавно да излезем от ситуацията, в която всяка страна, прилага отделна своя здравна стратегия. И да направим така, че да осигурим в пълна прозрачност координирани глобални действия. Включително да помогнем на страните, които са по-малко подготвени да се борят с кризата. Правителствата трябва да подкрепят единни усилия за битка с вируса, начело със Световната здравна организация, чиито призиви всички трябва да спазват“.


Златко Димитров работи в мисията на ООН за стабилизиране на Централноафриканската република - ръководи полевия офис в столицата Банги, където по последни данни има 3 случая на заразени с коронавируса.

Познаваме Златко Димитров и като част от екипа на Марти Ахтисаари - спецпратеник на генералния секретар на ООН в Косово, както и на мисията там на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Пред БНР той заяви, че ЦАР в продължение на десетилетие е бил в постоянна криза, което налага и намесата на ООН да разположи мисия по поддържане на мира, която функционира от 2014 г.

„Ако пандемията засегне ЦАР, то тогава ще има едно голямо предизвикателство пред националните власти. Здравната система бе много силно затегната по време на тези конфликти, институциите се нуждаят от помощ и съдействие“, отбеляза дипломатът в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Освен политически функции мисията на ООН в ЦАР има и икономически функции – оказване на хуманитарна помощ и не на последно място да подпомогне правителството за ефикасно сътрудничество в регионален план“, посочи още Златко Димитров.

По повод идеята на руския президент Владимир Путин за среща на върха на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН Димитров отбеляза, че такъв форум би могъл да бъде полезен с цел преодоляване на различията между тях: „Разбира се, среща на върха на всички 15 страни от Съвета може да бъде полезна, но това зависи от волята на тези държави“.

ООН се реформира едва ли не от самото си създаване, тези усилия не са били прекратявани, коментира още той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация