БНР | 22.03.2020 08:13:46 | 151

Под знака на коронавируса - седмицата на бързи обороти
Вече десети ден България живее в извънредно положение. Установените случаи на коронавирусна инфекция у нас вече са 171. Това обяви на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на Националния оперативен щаб за Ковид-19 генерал Венцислав Мутафчийски.

Вече има и излекувани трима пациенти - жена от ВМА в София и други двама от Плевен. Що се отнася до състоянието на заразените, генерал Мутафчийски обясни, че голяма част от пациентите се лекуват в домашни условия.

Здравният министър Кирил Ананиев оповести най-новите мерки за противодействие на епидемията, които влязоха в сила от нула часа вчера. Стана ясно, че при необходимост ще има и по-строги противоепидемични мерки. България се дава за пример от всички за взетите навременни бързи и правилни мерки, заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на евролидерите заради коронавируса, проведено тази седмица чрез видеоконферентна връзка.

Български компании може да произвеждат хининови медикаменти, използвани срещу Ковид-19. Националният консултант по инвазивна кардиология професор Иво Петров информира премира Борисов за положителния ефект на лекарството „Хлороквин“, който е производно на хинина, при лечението на болни от COVID-19

След близо 12 часа дебати депутатите приеха окончателно Закона за мерките по време на извънредното положение, като новото му име е Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13-и март 2020-а година. Според него военните ще се включват  в прилагането на противоепидемичните мерки, ще има възможност хората под карантина да бъдат проследени чрез мобилните телефони, работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите през извънредното положение. Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела. Ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.

Само с ограничения, забрани и глоби обществото и икономиката не могат да излязат от кризата, смята президентът Румен Радев. И че точно  в този момент трябва да се мисли за България след вируса. Президентът подчерта, че наред с наложените вече ограничителни мерки са нужни и такива, които да подкрепят бизнеса, най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят своята работата и поминък.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи искането на медици за радикални мерки срещу коронавируса. Той призова политиците да не се занимават с дребно политиканстване, а да се вслушат в гласа на лекарите.

Град Банско бе поставен под карантина.

В първата седмица на обявеното извънредно положение заради коронавируса обществото беше скандализирано от нападение над главния редактор на 168 часа и разследващ журналист Слави Ангелов. Управителния съвет на Съюза за българските журналисти излезе с позиция, в която осъди с възмущение нападението. Ръководството на Българското национално радио също осъди посегателството над колегата Слави Ангелов.

Прочети цялата публикация