БНР | 23.03.2020 07:50:45 | 106

Акценти от чуждестранния печат


И днес акцентите в чуждестранния печат очаквано са свързани с пандемията от Ковид 19 Вестник "Таймс" обръща внимание на предупрежденията на британския премиер Борис Джонсън, че ще наложи полицейски час и забрани за пътуване, ако британците не започнат да действат отговорно в борбата срещу разпространението на коронавируса и правилата за социална дистанция не бъдат спазвани.

Джонсън направи тези изявления на фона на широкоразпространените оплаквания, че хората продължават да се събират на големи групи в магазини, паркове и пазари на открито въпреки съветите, че избягването на социалните контакти е най-добрият начин за забавяне на разпространението на вируса и за избягване на срив в британската национална система за здравеопазване, пише в. "Индипендънт".

Политическите разногласия във Вашингтон и днес продължават да забавят икономическата помощ за американските домакинства в условията на разпространение на коронавируса, пише в. "Вашингтон пост". Републиканците и демократите спорят за съдържанието на пакета от мерки за икономическо стимулиране на американските граждани, който бе блокиран снощи от демократите в Сената с аргумента, че помощта, която предвижда, не е достатъчна.

Вече с 665 болни от коронавирус, намиращи се в отделенията по реанимация, френският регион Ил дьо Франс (в който се намира столицата Париж) е изправен пред засилващата се опасност от недостиг на болнични легла, пише в. "Фигаро". За момента, лечебните заведения се справят с шока, но какво ще стане, когато бъдат застигнати от голямата вълна от случаи на заразяване с коронавирус, която се очаква в средата на седмицата, пита френското издание.

Само 3 евро е себестойността на новия бърз тест за установяване на коронавируса, разработен от турски учени, чиято точност е 99,9 процента, пише в. "Тюркие". Тестът е изнасян и в чужбина, като досега общо 15 страни, сред които Германия и Австралия, са получили от новите тестове. Турция е изнесла общо 300 хиляди теста за установяване на новия коронавирус при цени между 7 и 10 евро на тест, посочва още вестникът. 

Всички региони на Руската федерация са поставени в готовност за развитие на коронавирусна епидемия в страната. Препоръчано им е да действат по модела, приложен в Москва, пише "Комерсант" в материал под заглавие "Макроепидемична политика". Вестникът описва как руското правителство "подготвя страната за труд и отбрана от коронавируса".

Засега Москва не обявява извънредна ситуация - силовите структури са получили указания само да проверят готовността за това и да проведат учения. Причината за високата смъртност на заразените скоронавирус в Италия се крие във факта, че голяма част от населението е възрастно, а също така и в системата за тестване, коятопредполага проверяване на пациенти с ярко изразени симптоми, пише италианското издание "Куриере де ла Сера". Италия изпревари Китай по брой на смъртните случаи - 9 на сто в са починалите от коронавирус в Италия , а 3.8 процента в Китай. Изданието отбелязва,ча множеството фатални изходиможе да показват общото състояние на белите дробове на населението в индустриалните центрове в Северна Италия, където въдухът е замърсен.


Прочети цялата публикация