БНР | 23.03.2020 09:30:21 | 106

Русия се готви за отбрана от Covid-19, не разчита на бърза победа


Всички региони на Руската федерация са поставени в готовност за развитие на коронавирусна епидемия в страната, пише БТА. Препоръчано им е да действат по модела, приложен в Москва, посочва "Комерсант" в материал под заглавие "Макроепидемична политика".

Изданието описва как руското правителство "подготвя страната за труд и отбрана от коронавируса". Кабинетът се кани да реструктурира дълговете на отделните региони, да въведе IT системи за контрол и оповестяване на населението, максимален брой държавни служби минават на дистанционен достъп, обсъждат се ограничения върху износа на храни и разпределение на бюджетните разходи по приоритет.

Засега Москва не обявява извънредна ситуация - силовите структури са получили указания само да проверят готовността за това и да проведат учения. Правителството, явно разтревожено от повишената готовност на фирмите за съкращения на персонала, възложи на трудовото и правното министерство да предотвратява необосновани и превантивни уволнения с извънпланови проверки, посочва "Комерсант".

В контекста на вирусната криза и поевтиняването на петрола - важен източник на бюджетни приходи, руската централна банка ще подкрепи гражданите и икономиката на страната.

С нови мерки банката ще подкрепи способността на финансовия сектор да предоставя на стопанството ресурси и ще брани интересите на хората, пострадали от пандемията, пише "Росийская газета".

Става дума главно за целеви помощи, уточнява московският официоз. Централната банка изглежда засега не смята икономическите събития в Русия за дълготраен източник на проблеми, затова не променя основната лихва, добавя той.

Броят на случаите на Covid-19 в Русия достигна 438

През последното денонощие броят на случаите на заразени с коронавирус в Русия е нараснал до 438 души, съобщи руският премиер Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

"В Русия ситуацията се развива не толкова остро, както в други, особено европейски страни. За едно денонощие са регистрирани 71 нови случая, а 17 души са оздравели, от общо 438 заразени", каза премиерът по време на среща с вицепремиерите.


Търговските вериги в Русия по неволя използват нестандартни мерки, за да попълнят резервите си след набезите на купувачи, отбелязва изданието в друг материал, озаглавен "Макароновирусът".

Наличните запаси от стоки и производствени мощности в Русия са повече от достатъчни, за да задоволят повишеното търсене, смята вицепремиерът Виктория Абрамченко, цитирана от вестника:

"Няма как да изядем повече от обичайното, дори ако сега си натъпчем фризерите до пръсване", разсъждава "Росийская газета".

Реалните последици от разпадането на сделката ОПЕК+ и от болезнените карантинни мерки засега не изглеждат много застрашителни за Русия, заявяват експерти от Руската академия на науките, чиито мнения официозът обобщава в отделна статия.

Федерацията има две предимства, обясняват те. Първо, правителството над пет години се е готвило за нова криза и е натрупало 12,2 трилиона рубли само в един от фондовете си. Второ, сред всички най-големи икономики Русия е най-слабо интегрирана в глобалните производствени вериги, нарушени заради пандемията.

През 2020 г. темповете, с които нараства руският БВП, може да спаднат от очакваните 2 на 0,2 процента, динамиката на доходите на населението ще е нулева, износът ще намалее с 2 на сто, а вносът с цели 8 процента заради слабата рубла, предричат обаче икономистите.


Милиони хора в Русия попадат в зоната на риска, свързан с Covid-19, предупреждава "Известия".

Здравното министерство настоятелно препоръчва хората с хронични заболявания да не излизат навън, докато рискът от заразяване не спадне. Това са главно онкоболните, пациентите с автоимунни болести и тези с трансплантирани органи. Лекарите добавят тук гражданите с диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, прекаралите инфаркт или инсулт.

Над един милион са само онкоболните в Русия, изтъква хематологът Алексей Масчан и приканва да бъде подсигурено поддържане на живота в домашни условия за всички уязвими категории хора.

Според различни статистики в Русия има към 4,5 милиона диабетици и около 37 милиона души над трудоспособната възраст.

Би трябвало Москва да постави под карантина домовете за стари хора и да организира подпомагането им, настоява Александър Саверски, оглавяващ руската "Лига на защитниците на пациентите".

В Русия рязко нарасна търсенето на апарати за изкуствена белодробна вентилация заради богаташите, започнали масово да ги изкупуват заради разпространението на коронавируса, цитира "Труд" информация на "Москоу таймс".

В момента запасите от апарати за обдишване са привършили, заявяват ресорните компании, а някои дори правят списъци на чакащите клиенти за 8 месеца напред. Събеседник на "Труд" споделя, че семейството му е успяло да купи едно устройство, но се надява да намери още две. Един апарат струвал към 1,8 милиона рубли (над 23 000 долара по официалния курс, бeл. рeд.).


По-рано московският неврохирург Алексей Кашчеев съобщи, че богати хора в Русия оборудват за себе си лични ВИП-реанимации заради вирусния риск и търсят консултации от лекари каква техника да купят, допълва "Труд".

Европейските страни не бива да разчитат на скорошна победа над коронавируса - за това може би ще потрябват до две години. Така смята един от водещите китайски вирусолози Чжан Вънхун, говорил пред "Саут Чайна морнинг пост", информира "Лента".

Според Чжан ще е съвсем нормално вирусът ту да се появява, ту да изчезва и това да трае една-две години. "Забравете за това, че пандемията щяла да приключи в Европа в най-близко бъдеще", призовава той.

Дали пандемията ще бъде поставена под контрол това лято или следващото, ще зависи от глобалните усилия за възпирането й. За да стане това възможно най-скоро, мерките трябва да са извънредно радикални, подчертава експертът.

Коронавирусният шок ще предизвика трусове не само на туристическия пазар и във въздушните превози. Застрашена е цялата градена през глобализационните десетилетия структура на търговията и производството, пише "Взгляд".

Същата тази глобализация обаче доведе до появата на множество технологии, които могат днес да подпомогнат и бизнеса, и населението, а последиците от пандемията ще формират нови перспективни пазари, твърди онлайн изданието.

Прочети цялата публикация