БНР | 24.03.2020 11:51:49 | 192

Проф. Кантарджиев: Добре е бързите тестове да се ползват масово, но СЗО отчита генетичните


Все още сме далеч от пика на пандемията. Това заяви на днешния брифинг за ситуацията с разпространението на коронавирусната инфекция професор Тодор Кантарджиев:

"Колкото по-бавно се удвои броят на случаите (на Covid-19) във времето, това ще показва, че мерките са сработили и са добри", посочи Кантарджиев, който коментира въпроса за тестуването за коронавирус във връзка с новите препоръки на Световната здравна организация за приоритизиране на изследванията.

Документът на СЗО се отнася само за генетичните изследвания с PCR за доказване на рибонуклеинова киселина, отбеляза проф. Кантарджиев.

PCR - полимеразната верижна реакция е метод, който позволява да се копират малки сегменти от ДНК или РНК и да се направят милиони копия на нуклеиновата киселина. Така може да се диагностицират и проследяват заболяванията, като се използва минимална част от проба (кръв или тъкан) от пациента.

Това, което се казва от СЗО за другите анализи за коронавирус (т. нар. бързи тестове) е, че в момента те могат широко да се използват, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев, като допълни, че и той е на мнение, че  т.нар. бързи тестове е добре да се прилагат масово:

Мнението на Щаба е, че която болница може да си осигури такива тестове, да ги ползва. Само че тези тестове по документа на Световната здравна организация, тъй като са сравнително нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването - не може по бързи тестове да кажем колко болни имаме държавата“, каза експертът и обясни, че има два типа бързи тестове – които засичат антигени – частици на вируса, и които засичат антитела – имунни фактори:

„Има две групи бързи тестове. Едната група са тестовете, които доказват антиген - наличие на вируса в засегнатите тъкани на задния назофаринкс. Бърка се с тампона, както се бърка за генетичното изследване, и се доказва чрез имунофлуоресценция наличието на антиген.

Доказването на антиген е по-рано в хода на самото заболяване за конкретния пациент - ако започне да ти тече носа , да те стяга гърлото, да губиш вкус и ако ти се вземе материал, може да се докаже наличие на вируса в горните дихателни пътища.

Втората група, пак наречени от производители и търговци бързи тестове, са за доказване на антитела. А антитела - имунен отговор в човека, може да се получи така: Ако се заразиш днес, след четвъртия ден може да започнеш да отделяш вируса, на петия ден или седмия, осмия ден може да получиш симптомите, които да се задълбочават и чак на седмия-десетия ден от началото на заболяването може да получиш антитела, които много лесно и бързо могат да се докажат в капчицата кръв. Но това може да стане 7 или 10 дена след първия контакт с вирус. Тестът е бърз, но той показва, че ти вече си развил заболяването и си развил имунен отговор“.


По отношение на генетичните тестове има документ на Световната здравна организация, който разглежда страните и ги съветва кога и кого да изследват. Разгледани са няколко етапа на проследяване на епидемията в отделните държави.

Първо в държави без лъчи на разпространение: „Така бяхме ние в началото и изследвахме всички суспектни случаи на хора, влизащи от чужбина - спомняте си, мерене на температура, който е от рискова страна отива в болнично заведение, ако има прояви на заболяването, също така търсихме сред всички тежки двойни пневмонии в страната. Така открихме първите случаи чрез генетични методи в Габрово и в Плевен….

След това станахме вече от тези държави, които имат повече случаи, в които започва локално да се разпространява заболяването….

Ние минахме този етап и сега вече имаме различни по тип разпределения прояви на заболяването.

Още не сме в четвъртия етап, когато имаме трайно и широко разпространение. С усилията на щаба гледаме това време да го забавим, защото е един от сигурните критерии дали мерките сработват.

Лошото е, че за да се прецени дали сработват противоепидемични мерки в в национален мащаб, трябва да е минала най-малко седмица. Това е времето за удвояване на случаите Колкото по-бавно се удвои броят на случаите във времето, това показва че мерките са сработили и са добри“.

Какво трябва са се изследва в момента според документа на СЗО

„Първо трябва да се изследват всички, които са с двойни бронхопневмонии и са в болнично заведение, защото са суспектни (подозрителни-бел.ред.), че са се заразили някъде.

Второ  - целият медицински персонал, който има клиника на заболяването - гърло го боли, има температура. Това е много важно, за да не допуснем в болниците заразата.

И третото, което е много важно и което сега го мислим  - когато има колектив, когато се събират хора, там трябва да се хванат първите случаи – било то в работещ завод, който въпреки маските и миенето на ръце може да се допусне, или колектив да речем в училище. Тогава трябва да се хванат първите случаи“.

Генетичният тест е сложна работа, подчерта Кантарджиев, като посочи, че мрежата от лаборатории, които да правят анализите за коронавирус се разширява.

„Мога да ви кажа, че хората работят денонощно“, каза Кантарджиев и благодари на дарителите, които помагат за купуването на реактивите за изследванията. Той подчерта, че е важно спонсорите да са наясно какви точно реактиви са необходими. Как може да се направи дарение за борбата с короновирусната инфекция може да видите ТУК.


Проф. Кантарджиев подчерта, че при тестването за Covid-19не бива да се бърза излишно:

Колкото повече лаборатории, работещи с валидирани методи, толкова е по-добре, защото диагнозата е сложна. Лесно се казва: ще купим един милион теста и ще изследваме един милион българи. Хубаво, но първо  - кога ще ги изследваме, като е здрав човек и да го изследваме, няма ефект.

Именно затова, когато в болнично заведение има един болен, медицинският персонал е хубаво в карантина да се изследва след няколко дни, защото в първите 24 часа резултатът ще бъде отрицателен.

Това, че успяхме да постигнем капацитет за 24 часа да дадем резултата е много добре, защото вчера по телевизията видяхте един от световните футболисти  - в сряда му взели проба, а в петък му дали резултат.

В България винаги гледаме 24 часа болницата да знае, че има такъв случай, за да се вземат мерки  - мерките на дезинфекция, мерките на изолация на отделението и това го постигнахме.

Но ако започнем много хора да изследваме, които са били в контакт, шест часа след откриването на случая, те ще бъдат отрицателни“. 

Прочети цялата публикация