БНР | 24.03.2020 13:05:01 | 50

Карантината може да почака: Швеция върви по собствен път


Докато по-голямата част от Европа е под карантина в опит да спре разпространението на Covid-19, Швеция е оставила отворени основни училища, ресторанти и барове, насърчавайки хората да излязат навън за глътка въздух, коментира АФП.

Мекият подход на страната, в рязък контраст със строгия тон навсякъде, предизвика нагорещен дебат дали Швеция предприема правилните стъпки.

„Не можем да позволи човешкото отчаяние в Ухан и Бергамо да се повтори в Швеция. Това би било риск, който нарушава най-фундаменталните принципи на обществото – че всеки човек притежава свойствена ценност“, писа в неделя главният редактор на най-големият шведски вестник „Дагенс Нюхетер“, призовавайки или за по-строги мерки, или за масови тестове за коронавирус.

Но премиерът Стефан Льовен призова в телевизионно обръщение в неделя хората „да поемат отговорност“ и да следват препоръките на правителството.

Те включват работа от дома по възможност, оставане вкъщи, ако се чувстваш зле, социална дистанция и оставане у дома, ако си в рисковата група над 70-годишна възраст.

Събирания на над 500 души са забранени. За сравнение във Великобритания и Германия ограниченията са до двама. В Швеция гимназиите и университетите са посъветвани да продължат обучението онлайн.

Но за мнозина животът продължава почти в нормалния си ритъм.


Баровете и ресторантите бяха пълни през уикенда, а автобусите в Стокхолм също в час-пик, въпреки препоръките за социално дистанциране.

За разлика от съседна Норвегия, където преди две седмици бяха забранени спортни и културни прояви, а училища и бизнес бяха затворени.

Шведският парламент засега само е приел закон, позволяващ затваряне на основни училища и забавачки, ако е необходимо.

Все пак Швеция затвори границите си за пътувания, които не са неотложни, както и другите страни от ЕС.

Шведски политици коментират, че правителството ще се съобрази с препоръките на експертите от Агенцията за общественото здраве.

А те все още не са призовали за по-стриктни мерки, обосновавайки се, че възрастните трябва да стоят у дома, не и децата.

Но не всеки споделя доверието на правителството в агенцията, някои я обвиняват, че излага на риск живота на хората.

Вчера Швеция съобщи за 2016 потвърдени случая на коронавируса, докато Норвегия и Дания, чието общо население е малко над шведското, имат съответно 2371 и 1450 случая съответно.

Смята се, че реалната бройка във всички скандинавски страни е по-голяма, тъй като тестове се правят само на хора със сериозни симптоми. 

Прочети цялата публикация