БНР | 24.03.2020 13:36:08 | 63

И петте държавни областни болници в Кипър ударени от коронавируса


Здравната система на Кипър е под изключителен натиск, след като всичките - и петте държавни областни болници в страната, са ударени от коронавируса. Това стана ясно днес, след като в две от тях бяха потвърдени нови случаи.

Мерки за спиране на работа, изолация и защита на персонала и пациентите в две отделения в болниците в Никозия /най-голямата в Кипър/, и в Ларнака бяха предприети днес. Медицинска сестра в столицата и приет пациент в крайбрежния град са дали положителен резултат за коронавирус, съобщиха от Държавната организация за здравни услуги, която управлява болниците. Днес се вземат проби за изследвания на всички контактни с тях.

Най-тежко е положението в държавната болница в Пафос, която продължава да е затворена. В нея са потвърдени 32 случая на заразени медицински специалисти и пациенти, както и свързани с тях хора. Над половината от 270-те медицински сестри в лечебното заведение са под домашна карантина заради контакти с потвърдени случаи. От коремното отделение трябваше да излязат и шестимата му лекари.

В 14-дневна изолация е и самият директор на болницата, както и колегата му в болницата в Лимасол.

За двете седмици от началото на епидемията в Кипър извън строя, като заразени или контактни, са вече над 180 медицински сестри, което още повече затруднява битката с вируса, признават от здравното министерство.

„Разпространението на случаите на коронавирус извън контрол ще доведе до срив на здравната система, която няма да може да отговори на възникналите нужди”, заяви президентът Никос Анастасиадис в обръщението си към нацията в понеделник вечерта.

За укрепване на здравната система правителството вече реши да насочи към нея 100 млн. евро за наемане на допълнителен медицински персонал и закупуване на необходимото оборудване.


Прочети цялата публикация