Fakti.bg | 24.03.2020 18:57:36 | 69

Кралев: Здравето на атлетите е най-важно!


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев приветства решението за отлагането на Олимпиадата. Както вече стана ясно, Игрите в Токио бяха пренасрочени за лятото на 2021 година заради пандемията от COVID-19.

Публикацията на Красен Кралев във "Фейсбук":

"Здравето на атлетите е по-важно от всичко! Приветствам взетото днес решение от страна на японския премиер Шиндзо Абе и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах Летните олимпийски игри в Токио да бъдат отложени. Те ще се проведат не по-късно от лятото на 2021 година. Вярвам, че това е единственото възможно решение, предвид пандемията от COVID-19.

По този начин ще се гарантира равнопоставеност в квалификациите и в състезателната подготовка. Те бяха сериозно нарушени в следствие на различната фаза на борбата с пандемията от COVID-19, в която всяка държава се намира и различните мерки, които различните страни взимат.

Решенията на българското правителство бяха подчинени единствено на разбирането, че здравето на атлетите е по-важно от всичко.

Неизвестността за съдбата на Олимпийските игри, пред която бяха изправени всички атлети и спортните ръководители, доведе до натрупването на огромно напрежение през последните седмици. Радвам се, че МОК се съобрази с желанието на повечето федерации и взе единственото възможно справедливо решение.

Япония ще получи възможността да организира най-големия спортен форум, защото Организационният комитет на Игрите показа готовността си това да се случи още тази година, но здравето на хората безспорно е по-важно. Сигурен съм, че българските спортисти ще имат най-добрите условия за подготовка и достатъчно време, за да бъдат в оптимална форма. Олимпийският огън, запален преди няколко дни в Гърция, ще продължи да гори в Япония, като лъч на надежда за по-добри времена за света на спорта."

Прочети цялата публикация