БНР | 25.03.2020 11:05:59 | 122

Аспарух Аспарухов: Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата


Кметовете по места започнаха да въвеждат собствени мерки за облекчаване на принудително затворения бизнес на тяхна територия. 

Аспарух Аспарухов, кмет на Божурище от 2007 до 2015 година, в момента общински съветник, каза пред БНР:  

„Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата, защото сме в ситуация, която никой не е очаквал... Общинските бюджети в капиталовите разходи трябва да бъдат блокирани. Днес трябва да помислим за този, който е до нас. Всички говорят от позицията на големия, който разполага с финансови ресурси, а днес трябва да кажем, че малкото предприятие не разполага с резервни ресурси, те не са се застраховали за такава ситуация“.

Според него средствата трябва да бъдат правилно насочвани в посоката, която днес е основен проблем – преодоляване на пандемията:  

„На базата на преодоляната ситуация да започнем да надграждаме и да влезем в режима, в който сме ние, общините. Държавата трябва да поеме основната отговорност за оцеляването на всеки един малък в тази ситуация. Богатството на една държава са хората преди всичко“.

В предаването „12+3“ Аспарухов подчерта, че местните структури на властта са най-запознати с вътрешните възможности на общините като средства и като ресурси.

Интервюто с Аспарух Аспарухов можете да чуете в звуковия файл. 


Прочети цялата публикация