БНР Стара Загора | 25.03.2020 15:04:50 | 21

Йордан Йорданов: Неплатен отпуск само със съгласието на служителя


В старозагорската инспекция по труда към днешна дата няма постъпили данни за извършване на  масови уволнения. Такива уведомления  за масово освобождаване на работници и служители от фирми първоначално се подават в териториалните поделения на Агенцията по заетостта и след това се информира Инспекцията по труда като контролен орган, който следи  за спазване на процедурите, поясни Йордан Йорданов,  началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване“ в Дирекция „Инспекция по труда“ – Стара Загора.

Най-засегнати от карантинните мерки работодатели в момента са в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. „За работодатели с работници и служители под 20 души не съществува задължението да извършват тези уведомителни процедури за масовите съкращения“, допълни Йорданов.  

През последните дни в инспекцията постъпват множество запитвания по отношение на неплатения отпуск. „В неплатен отпуск се пуска само след искане или съгласие на работника или служителя и не може да се решава еднолично от работодателя“, коментира Йордан Йорданов.

В условията на извънредно положение трудовите инспектори акцентират на проверки, свързани с безопасните условия на труд. Сигнали за нарушения могат да се подават по телефона или на имейла на инспекцията.  

Още по темата чуйте от разговора с Йордан Йорданов в звуковия файл:Прочети цялата публикация