Fakti.bg | 25.03.2020 16:07:11 | 125

Как да НЕ напълнеем, докато сме под карантина


Вмомента повечето хора по света живеем в социална изолация, излизаме възможно най-малко и се опитваме да намерим начини да направим престоят у дома възможно най-приятен и разнообразен.

Във времена на пандемия е важно не просто да останем вкъщи, а и да се опитаме да запазим здравословен ритъм на живот. Тревожността, несигурността за здравето на близките ни и лесният достъп до хладилника обаче могат да ни подтикнат да „изядем” стреса, пише сайтът Една.бг.

Нека не се заблуждаваме, всички често посягаме към храната за утеха, а сега имаме големи количества у дома, защото повечето решихме да се презапасим с продукти.

Според Кимбърли Хершенсън, която е терапевт и специалист по хранителните разстройства, хората започват ситуационно и емоционално да преяждат по две прости причини: храната успокоява и временно решава скуката.

Това обаче ще доведе до напълняване, което не е добре, особено в момент, когато трябва да останем вкъщи със седмици, без достатъчно време и пространство за физическа активност. Поддържането на здравословно тегло е също толкова важно сега, колкото беше и преди избухването на пандемията.

Вижте няколко съвета за борба с утешаващото хранене и напълняването, докато сме под карантина:

Следвайте стриктен хранителен план

Планирането е най-добрият начин за борба с вредния навик за похапване. Планирайте часове за хранене, меню, порции. Имайте ограничено време за хапване.

Яжте много зеленчуци

Ако първо хапнете зеленчуци, в тялото ви ще остане малко място, което да бъде запълнено с вредна храна. Освен това ще се уверите, че сте хапнали поне нещо здравословно днес, ако по-късно наблегнете на не толкова полезна храна.

Яжте от чиния

Може никой да не вижда как се храните в момента, но не ставайте алчни. Слагайте храната в чиния, не яжте направо от кутия или тава, или тенджера. Това ще ви накара да добиете реална представа за количеството, което поглъщате.

Яжте здравословен десерт

Не, това няма да е десерт, който увеличава калориите ви, а по-скоро психологически десерт. След хранене изчакайте 20 минути, ако след тях още мечтаете за десерт, хапнете нещо мъничко, но обикновено след 20 минути тялото ни казва, че сме сити и не ни е яде нищо повече.

Не яжте от скука или за утеха

Намерете друг начин за справяне с паниката от коронавируса, а не чрез храна. Седнете и напишете чувствата си, избройте какво ви стресира. Повтаряйте си, че това положение е само временно. Правете неща, които обичате – гледайте, филми, четете книги, правете упражнения.

Прочети цялата публикация