Fakti.bg | 25.03.2020 16:51:50 | 103

Бразилски гангстери налагат вечерен час във фавелите заради коронавируса


Наркотрафикантите в една от най-известните фавели на Рио де Жанейро наложиха вечерен час заради нарастващите страхове от въздействието на коронавируса върху най-бедните граждани на Бразилия. Това съобщи The Guardian.

През последните дни, след като броят на смъртните случаи от коронавирус в Бразилия се покачи до 46, местни гангстери обикалят във фавелата "Градът на Бога"(Cidade de Deus) и нареждат на жителите да не излизат от домовете си след 20:00.

Миналия уикенд бедната общност стана първата такава област, регистрирала случай на коронавирус.

В очевиден опит да предотвратят по-нататъшни инфекции, лидерите на местната престъпна организация, която контролира фавелата, са наредили на жителите да си стоят у дома.

„Трафикантите правят това, защото правителството не действа. Властите са слепи за нас“, каза пред Guardian жител на гъстонаселения беден квартал във втория по големина град в Бразилия след Сао Пауло.

Според доклад в местния вестник Екстра, членовете на престъпната организация обикалят с високоговорители из "Градът на Бога". „Ние налагаме вечерен час, защото никой не приема коронавируса сериозно. Най-добре е да останете вкъщи. Съобщението е предадено“, предупреждават наркотрафикантите.

Гангстерите от "Градът на Бога", където живеят 40 000 души, не са единствените престъпници в гъсто населените фавели в Рио, които взимат мерки срещу коронавируса.

В Morro dos Prazeres(Хълмът на Удоволствията) членовете на местната банда са казали на хората да се движат най-много в групи от двама, докато в Рочиня(Rocinha), една от най-големите фавели на Латинска Америка, трафикантите също са въвели вечерен час.

„Гангстерите казаха, че всички трябва да си останат по домовете след 20:30, а тези, които не се подчинят, ще бъдат наказани“, обясняват местните жители.

В Санта Марта пък, фавела, която се намира в сянката на Статуята на Христос Спасителя, трафикантите раздават сапун. Освен това, те са поставили табели до обществения фонтан на входа на квартала, които гласят: „Моля, измийте ръцете си, преди да влезете във фавелата."

„Мисля, че са написали това за зависимите, които идват тук да купуват наркотици, така че да не внасят вируса. Тази мярка обаче няма да проработи. Жителите, които живеят в горната част на фавелата, понякога нямат течаща вода по две седмици. Ако хората не могат дори да се изхранват, как се очаква те да останат чисти? ", коментира местен жител.

Дали мерките на гангстерите ще ограничат разпространението на коронавируса във фавелите предстои да разберем. Едно е неоспоримо, ситуацията ще бъде изключително тежка ако заразата навлезе в гъсто населените бедни квартали на Рио, в които живеят близо два от седемте милиона жители на града.

Прочети цялата публикация