Fakti.bg | 26.03.2020 06:04:17 | 106

Пушачите са по-застрашени от коронавирус


Тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция, заяви в сряда агенцията на Европейския съюз за контрол на болестта, позовавайки се на научни изследвания, въпреки че наличните данни все още са ограничени, предаде БНР.

В своята актуализирана оценка на рисковете, причинени от коронавирус, или SARS-CoV-2, Европейският център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) включи пушачите сред онези, които са потенциално най-уязвими от Covid-19, болестта, причинена от вируса. Също така се посочва, че данните от Китай показват, че 80% от хората, заразени от болестта, имат само леки симптоми, но в Европа този процент е спаднал до 70%, тъй като три на всеки 10 случая изискват хоспитализация.

Пациенти над 70-годишна възраст и хора с придружаващи болести като хипертония, диабет или сърдечно-съдови заболявания са сред най-уязвимите от Covid-19. Мъжете са по-уязвими от жените, се казва в доклада на здравния орган на ЕС. Пушачите също така изглежда са по-податливи на дихателни усложнения, причинени от болестта, и ECDC заяви, че е препоръчително да ги идентифицират като потенциално уязвима група, потвърждавайки по-ранна оценка.

Проучване на китайски лекари показва, че заклетите пушачи са изложени на по-голям риск от смърт от възрастните хора. В доклада на ECDC също се казва, че тютюнопушенето е свързано с повишена активност в белите дробове на ензим, ACE2, който може да направи пациентите по-уязвими към Covid-19, позовавайки се на проучване, проведено от Университета на Южна Каролина.

ECD отбелязва, че активността на АСЕ2, или ангиотензин-преработващ ензим 2, също се увеличава с възрастта и с някои видове лечение на хипертония - и двата рискови фактора. Проучването, също въз основа на малка извадка, заключава, че пушачите може да са по-податливи на вируса. В това проучване обаче се добавя, че бившите пушачи изглежда са изложени на риск повече от настоящите пушачи, тъй като този ензим е по-активен в различни клетки при бивши пушачи.

Прочети цялата публикация