БНР Стара Загора | 26.03.2020 06:59:30 | 26

209,5 млн. евро получава България от ЕК за справяне с кризата


Почти 209,5 млн. евро е размерът на двете авансови плащания, които ще направи тази година Европейската комисия на България, за справяне с последиците от кризата, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора Румяна Грозева.

Средствата ще бъдат получени на два транша – този месец и в началото на април.

„Общата сума за подпомагане на страните членки е 37 млрд. евро, които са осигурени от еврофондовете. С решението си Европейската комисия прави промяна на вече установени процедури по отношение на тези фондове. Обичайната процедура е тези средства, които са префинансирани, но не са изпълнени и не са усвоени от страните членки, да се връщат“, каза още Румяна Грозева и уточни, че този пък Комисията няма да иска парите да бъдат върнати.

За миналата година парите, които България трябваше да върне, но след решението, няма да направи са 118 млн. евро.

Сумите от фондовете трябва да бъдат пренасочени от страните членки към обществените системи, за здравеопазване, за финансиране на оборудване, медикаменти, тестове за борбата с пандемията.  

Цялото интервю с директора на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора Румяна Грозева може да чуете в прикачения звуков файл.


Прочети цялата публикация