Fakti.bg | 26.03.2020 10:26:45 | 127

Подробности за починалата българска диригентка в САЩ


Близките на Офелия Русева, която почина от коронавирус в САЩ, са шокирани от загубата. Те я описват като жизнена и пълна с енергия и признават, че до последно са се надявали тя да оцелее. Офелия Русева е именит музикант, последно е била диригент на дамския хор "Арфа". Оттам публикуваха сърцераздирателно послание във Фейсбук: "Напусна ни нашата любима Офелия. Само тялом. Духом винаги ще е с нас. Обичаме те и вечно ще те пазим в сърцата си. Бог да прости светлата ти душа."

„Но тя замина за Америка съвсем в добро здраве и добро настроение с желания да се срещнем отново и да продължим в музикалното поприще, но там се разболява от коронавирус, който я покоси и така ние я загубихме завинаги“, сподели хористката Светла Йотова.

В болница в Питсбърг се лекува и синът на починалата диригентка - Людмил Велев. Оттам казаха, че мъжът е в сериозно, но стабилно състояние. Людмил Велев живее в Питсбърг от 2001 година заедно със съпругата си Кармен. В момента негови приятели събират средства за погребението на Офелия Велева на една от интернет платформите и са събрани вече 4500 долара.

Ето какво пише за българката там: "Ние сме дълбоко натъжени от внезапната загуба на нашата скъпа приятелка Офелия Русева, която почина на 19 март 2020 г., докато гостуваше на семейството си в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ.

Офелия беше любима майка, съпруга, баба и сестра. Родом от София, България. Офелия обичаше музиката и пеенето. Завършила Българската държавна музикална академия, Офелия беше основател и музикален директор на Дамския камерен хор ARFA. Офелия обичаше да пътува и да опознава нови места и винаги намираше начин да се свърже с хората, независимо от родния им език. Кончината ѝ е голяма загуба за всички нас, които имахме възможността да я познаем!

Поради пандемията COVID-19 понастоящем няма да се провежда погребална служба. Семейството ѝ обаче се надява да направи помен веднага щом е безопасно всички да се съберат. Междувременно нека празнуваме живота на Офелия, като споделяме нашите щастливи спомени за тази невероятна дама!"

На страницата коментират американци, които са се срещнали с Офелия Русева, докато тя е била в САЩ. Те споделят впечатленията си от талантливата дама: "Беше удоволствие да имам възможността да се запознаем с нея и дори за кратко време бяхме изумени от нейната личност и любов към живота. Казахме си, че ще се радваме да имаме нейната енергия, когато сме на нейната възраст."

"Все още мога да я видя как пее българска приспивна песен на нашия син Нико! Сърцето ни отива при Людмил, Кармен и Изабела. Обичаме ви!", пишат други.

Прочети цялата публикация