Fakti.bg | 26.03.2020 11:33:31 | 63

Британски професор посочи материала, който убива коронавируса


Антивирусните и антимикробните свойства на медта са познати на човечеството от няколко хиляди години. И съвременните изследвания убедително потвърждават знанията на древните: медта наистина унищожава всички известни микроби и вируси. Медните чаши за пиене са били използвани още в древна Индия. И все още в тази страна е обичайно за вода да се използват съдове, направени от мед.

В САЩ повечето водопроводи са изградени от мед и медни сплави. Проучванията убедително доказват, че медта значително превъзхожда съвременните материали, от които се правят повечето съдове, по своите антибактериални и антивирусни свойства.

„Наблюдавахме как частиците на вируса буквално се взривяват, попадайки върху медна повърхност. Медта просто ги разтваря “, казва професор Бил Кивил, специалист по здравеопазване в университета в Саутхемптън. По поръчка на Американската асоциация на производителите на мед той провежда серия от изследвания, които демонстрират дезинфекциращите свойства на медта и медните сплави.

Ученият експериментира и с предшественика COVID-19 - коронавирус 229Е, открит през 2015 г. В своите експерименти Кивил взема полирани медни плочи, обработва ги със спирт и ацетон и след това прилага патогени на повърхността. Според думите на британския професор, медните йони атакуват всички микроорганизми, които достигат до повърхността. Металните йони действат като куршуми от картечница, които разпръскват бактерии и вируси. Микроорганизмите нямат шанс.

„Мутацията е безполезна, защото медта унищожава всички гени. И това е едно от предимствата ѝ“, казва професор Кивил. Според професора е време да се преразгледа отношението на архитектите и строителите към медта. В случая с коронавируса COVID-19, разбира се, времето вече е загубено - няма време спешно да се преустройва интериора на болниците, използвайки медни части.

Човечеството неизбежно обаче ще се сблъска с нови глобални пандемии, а дизайнът на бъдещите болници си струва да включва такъв достъпен и ефективен антибактериален и антивирусен материал като медта.

Прочети цялата публикация