Fakti.bg | 26.03.2020 18:05:38 | 130

"Италиански празник” за руското военно разузнаване


Когато първият военен товарен самолет Ил-76 излетя за Италия, носейки хуманитарната помощ „от Русия с любов“, възникнаха опасения, че не е любов руски военни самолети да се носят към НАТО. Всъщност вместо експерти от здравното министерство, разгърнатата група се състои от високопоставени офицери на министерството на отбраната и военна техника на Русия. Това пише в совй анализ Александър Коваленко в Interourier.

През тази седмица се появиха много нови и доста интересни подробности, показващи, че конвоят на Русия с помощ към Италия е геополитическа игра, която няма нищо общо с добротата и съпричастността, тъй като е продукт на студено, планирано изчисление, с пряко участие на марионетките на Кремъл в ЕС. Пристигането на конвоя и информационната вълна, която го последва, както и разкритите нови факти, сочат допълнителните цели на „руските спасители“.

На първо място, поразителен нюанс е, че разполагането получи колосално медийно отразяване не само в Русия, но и сред медийните агенции и платформи на ЕС, които са в пряк контакт или са свързани с техните руски колеги. Също така се разпространява приказката за безпомощността и безразличието на Европейския съюз. В социалните мрежи италианските шофьори публикуват възхваляващи видеоклипове на руския конвой, а в други постове се вижда как местни хулигани свалят банери на ЕК и монтират руски.

Но най-интересното се случи малко по-късно по-късно, когато италианците видяха какво всъщност са донесли руснаците. И както се оказа, 80% от товара е боклук, който не е предназначен за борба с коронавирус ...

Докато италианските журналисти тепърва започват да се чудят защо Русия изпрати 100-членната си военна група в Италия (твърде незначителна, за да направи какъвто и да е пробив в антиепидемичните усилия), вече изглежда имаме отговори на тези въпроси, като се има предвид, че 80% от оборудването им е боклук. Това е до голяма степен, защото Украйна е много по-запозната с хибридните операции на Кремъл, провеждани под различни предлози.

Руската операция в Италия е не само възможност Москва да изиграе карта на взаимопомощ и милост, особено по време на процеса за MH17 в Холандия, за да намали степента на обществено отхвърляне и да възроди въпроса за премахването на санкциите. Това не е само глобален информационен проект, предназначен да демонстрира доблестта на руската армия, нейната ефективност и мобилност. Не става въпрос само за дискредитиране на Европейската общност в медиите, което може да стане основа за поредния референдум за оттегляне в бъдеще. Това е и мащабна разузнавателна операция.

Извинете ме, но сто „военни експерти“ в сърцето на ЕС, каращи конвой от военна техника, авиобаза Пратика ди Маре, на около 600 км през Италия до Бергамо, е огромен подарък за руското военно разузнаване.

Но това е факт, който не може да бъде променен. Въпреки това, в светлината на тези обстоятелства, смятам, че италианските, германските и другите разузнавателни служби трябва да разгледат по-отблизо креатурите на Кремъл. Всъщност в този случай те изиграха, може би, главната роля в операцията „Италиански празник”.

Освен това европейските разузнавателни служби трябва да имат предвид, че сред тези военни "спасители" има експерти по "хибридни операции" и психари, които заедно с любителите на Русия в Италия биха могли да активират мрежата на своите привърженици. И като се вземе предвид настоящото морално и психологическо състояние на италианците на фона на бушуващата трагедия, не е много трудно да взривиш обществото.

Прочети цялата публикация