Fakti.bg | 29.03.2020 04:30:31 | 174

Българин в Швеция: Решиха на кого ще спират респиратора, кой ще живее и кой ще умре


Агенцията за обществено здраве в Швеция подхожда доста различно към пандемията от коронавирус COVID-19 в сравнение с останалите европейски страни. В скандинавската страна смятат, че затварянето на училища например е неефективна мярка. В същото време към 28 март установените заразени в страната са 3,447, починалите 105, а излекуваните 16 (данните са на worldometers.info).

Преди няколко дни картината за това как се възприема липсата на мерки в Швеция щрихова българинът, който живее там от 1983 г. Лахан Конов. По професия е конструктор електроника. В градчето, където живее има голяма фабрика, световен център на високоволтова техника. Там той е и общински съветник. Ето какво разказа Лахан Конов за ФАКТИ:

От коментарите от предишния ви разказ разбираме, че много българи се възхищават на липсата на мерки в Швеция, защото според тях страната не стресира гражданите си, не ограничават свободите им и запазва икономиката. Вие обаче никак не сте съгласен с тези възгледи. Защо?

Сравнявам какво се случва в Швеция, в България, в САЩ. Това което става тук е една история, която се повтаря. Тук става една криза, за която не се взимат никакви мерки (в Швеция). Същата история се повтори преди 5 години с влизането на емигранти – хиляди на ден, което създаде такива големи проблеми на тази страна и тя никога в бъдеще няма да може да се отърси от тях.

Всички общини са много на минус благодарение на емигрантската криза. Тогава не се взеха никакви решения да се спрат, вратите бяха отворени, беше толерантно, всички са добре дошли в Швеция. Имаме такова правителство, което не е способно да вземе решения. Вчера (на 27 март – бел.ред.) премиерът излезе и съобщи следното: той обясни на гражданите каква е ситуацията, колко е сериозна и опасна. Което не е нищо ново и всички го знаем.

Единственото решение, което той представи беше следното: До вчера беше забранено събирането на повечето от 500 души, излезе решение това число да се намали до 50 души. Това единственото, което той констатира и каза. Аз гледам брифингите на Бойко Борисов и видях той с какво се занимава. Той стига до такива детайли, до бройки на маски, кой какво прави, как го прави, защо го прави. Тук няма такова нещо. Тук няма никакъв критичен глас, по отношение на това, което правителството прави. Защото тук има едно самоцензуриране.

А възможно ли е властта в Швеция да не смята за нужно да обяснява за брой маски и облекло, защото вярват, че надолу по йерархията има специалисти, които си вършат работата и ще се погрижат за тези неща?

Аз го поставих този въпрос, но когато се окаже, че тази работа не е свършена, тогава отговорността трябва да стигне до горе, до върха. Такава отговорност няма. Този закон, който преди е имало за отговорност на чиновници по отношение на взимане на решения, той е махнат... Сега един чиновник или длъжностно лице може да направи каквато си иска грешка и той не носи отговорност. Можете ли да си представите?! И това води до пагубни последствия. Никой не носи отговорност за нищо. Тук в това градче, за което става въпрос, а и не само тук, никъде няма маски.

А и ограничението за събиране до 50 души има следните изключения: не важи за автобуси, работни места, училища, погребения, рождени дни и такива мероприятия. Това го има по телевизията и в пресата. На това ниво са взети мерки от шведската държава.

В България има поддръжници от медицинските среди на теорията, че трябва по естествен начин да се остави населението да изгради имунитет. Да се разболеят 60-70% от хората. С подобни мотиви ли аргументират решенията си шведските власти?

Държавния епидемиолог е известен с големите си грешки, които допусна. Той каза: “Идват пет самолета в седмицата от Италия, това няма никакво значение”. Той също предположи, че този вирус няма да напусне Китай. Има по страниците тук пълна информация на твърденията му, че децата не разпространяват вируса. И това е държавният епидемиолог. Резултатите са на лице.

Тук идват хора от цял свят, много от Китай. Никакви мерки не се взеха, когато самолетите кацаха в Стокхолм, тези хора да се преглеждат. България отдавна купи камери за мерене на температурата, тук няма. Никъде не се виждат маски. Не само в града, а изобщо. Никой не носи маска. Маски не се продават, няма по аптеките. Няма никакви други предпазни средства. Няма спирт, няма дезинфектант за ръце. Така, че тук не се взимат никакви мерки. Това, което правят в България, има следното предимство. Първо, че няма такъв грамаден пик, както в Италия и нямат ресурс да го поемат, второто е, че междувременно се работи в целия свят за създаване на ваксина и лекарство. Докато България задържа това развитите, тук го поощряват, а нямат ресурси и не взимат никакви мерки да се спре разпространяването.

Традиционно смятаме, че високият стандарт на живот в скандинавските страни осигурява и по-високо качество на здравеопазването. Разкажете ни за здравната грижа и организация.

Ще ви дам прост пример. Началото на миналата година получих проблем с дясното рамо. Имам уреди за тренировка вкъщи и се наложи да спра. Мислих, че с времето ще премине. Обаче прекъснах тренировките и не се подобри ситуацията и ноември месец реших да вляза във връзка със здравеопазването. То е под всякаква критика.

Ние ходим на зъболекар в България, не тук. Българските цигани, които просят тук, плащат 5 евро за посещение при зъболекар, аз плащам пълна такса - 180 крони (16-17 евро). За зъболекар нещата са фантастични, това което се плаща в България, умножено 7-8 пъти е цената тук. Възрастните хора, пенсионери, нямат икономическа възможност да ходят на зъболекар тук в Швеция.

Та обадих им се тук за рамото, исках час, те казаха, че ще ме изпратят на лечебна физкултура. Тъй като нямат персонал и даже да имаш хемороиди, те пращат на лечебна физкултура. Отидох на лечебна физкултура, два пъти, нямах никакъв резултат, даже се влоши ситуацията. И тогава се обадих и казах, че искам да ида на специалист. Това става в началото на декември. Тогава получих отговор, че сега не мога да си запазя час и да се обадя след 15 януари. Така и не ми дадоха час. Обадих се в окръжната болница и питах каква е опашката за специалист ортопед и ми казаха 5 месеца.

След това потърсих приятели в София, на следващия ден ми се обадиха с три варианта. Взех самолета от тук, прегледаха ме в „Пирогов“. Погледна ме специалист, след десет минути ми каза да купя лекарство, което те нямат, но струва 8 лв., удари ми инжекция и на следващия ден вече нямах никакви оплаквания.

Тези, които си въобразяват, че Швеция е това, което е била през 70-е и 80-е имат абсолютно грешна представа. Тя се напълни с емигранти и те имат всички права, такива, каквито дори шведите нямат.

Макар и критикуван от мнозина, щабът за борба с вируса дава информация колко болнични легла има в страната, към колко от тях има респиратори и т.н. Какъв е капацитетът на Швеция за прием на тежките случаи?

Виждам какво правите всеки ден. Ние не сме на различни планети, а в различни галактики. Такава информация не се дава тук. Сутринта казаха, че няма линейки, защото транспортите, които са били със заразени и даже тези, които евентуално напускат болницата, трябва да се обеззаразяват. Няма линейки. Снощи излезе решението на социалните служби какви да са приоритетите, на кого ще спират респиратора. Кои ще оставят да умрат и кои не. Това излезе официално.

В предишния си разказ казахте, че хората не се тестват. Как стои този въпрос сега?

Тези, които са в много тежко състояние, има един телефон, на който да се обаждат. Такива ценни съвети, каквито давате в България и описание на болестта, на симптомите, аз научих всичко това от България. Тук не казват нищо. Аз им обясних тук на място каква е разликата между грип и коронавирус. Тук няма никакъв достъп до информация.

В България казаха колко теста ще се правят на ден. Тук не се прави така, само на тези, които са в много тежко състояние, се прави тест. Няма така широко тестване както в България. В началото нямаше тестове, дано сега да се е подобрило положението.

Това мнение, което го има в България, че Швеция е напред във всичко, е пълна противоположност на истината. Гледам в момента на ски курортите какво става. Как е възможно, хората се молят да излезе от държавата решение да затворят курортите. Защото тези, които са горе, ще пръснат вируса на много места. Нищо не се прави.

Премиерът обясни на всички, че носят отговорност, с изключение на него имаше предвид явно. Защото отговорността се прехвърли върху индивида. Тук се казва, че тези, които сметнат да идат на курорт за Великден, не им се забранява, а се оставя на тяхна отговорност да преценят дали да идат.

Тревожно ли са настроени хората, критикуват ли властите?

Ще ви кажа. На нашия министър-председател, на неговия сайт и Инстаграм, ако там се пусне някаква критика, тя изчезва веднага. Има цензура, каквато имаше през комунистическо време. Критика този министър-председател не търпи, той не отговаря на въпроси, той изчезва. Прочита си каквото е написал на листа и изчезва. Никакви странични въпроси не се задават.

Вие нямате представа до каква заблуда са стигнали тук, поради това, че медията така се управлява. Защото има автоцензура. Ако не вървиш с потока, не ти се дава държавна субсидия. Медията съществува благодарение на държавните субсидии и така ги управляват. Тя не е свободна медия, нито вестници, нито телевизии. Излизат закони, сега е много важно, да се ограничи достъпа до информация от интернет и да не знаят хората за какво става въпрос. Има държавна институция, която се занимава с това. (Според класацията на „Репортери без граници“ Швеция е на трето място по свобода на словото за 2019 г.,а на второ за 2018 г. – бел. ред.)

Има методи да търсят коментари в интернет и да ги премахват. Така се ограничава критиката в страната. И затова хората са заблудени. Защото Швеция се намира не в тази част на Европа, откъдето минават всички и информацията минава оттам. Тя е в ъгъла, никой не минава на път за някъде през Швеция. Хората нямат този достъп до информация, ако не се хора, които са много любопитни и знаят език. Тук почти всички знаят английски. Либерализмът ще им коства много и то вече им коства и няма връщане назад. Много неща са поправими, даже обратими, обаче от тази ситуация, в която е Швеция няма връщане назад. Защото от 2000 г. тук са дошли един милион души, а тук не е като САЩ. Сега сме 10 милиона, а бяхме 9. Това са чужденци от Северна Африка, Афганистан, Близкия изток и др.

В този момент, когато сме в криза, престъпността не спи. Тя дори нараства. Швеция е страната с най-много експлозии за миналата година - над 260 бомбени експлозии. Ако ви кажа колко са застреляни миналата година, ще помислите, че има война тук. Столицата пък е тази, в която най-много се консумира амфетамин. Швеция има най-много изнасилвания от цяла Европа и те са благодарение на чужденците.

Това е друга тема, макар и да са свързани нещата.

Така е. Аз казвам всичко това, защото искам българите да разберат, че тези мерки, които се взимат в България са изключително необходими и важни и резултатът от тях ще повлияе много на това как ще се гледа на България след като кризата приключи. Да се знае, че има глава на държавата, че има контрол и се взимат мерки, които дават резултати. Всичко това е изключително важно за една държава и за тези, които решават да дават пари и да инвестират в България.

Не както тук. Пълна апатия. Никакви решения не се взимат. Взимат се решения за подпомагане на малък и среден бизнес, а се оказва, че парите ще се дадат на банките и те с лихва ще ги дадат на предприятията.

Прочети цялата публикация