БНР | 29.03.2020 04:39:21 | 98

Близо 31 хиляди са жертвите на Covid-19 по света


Починалите от коронавирус по света вече са близо 31 хил., а потвърдените случаи - над 660 хиляди. Още един министър от британското правителство е със симптоми на Covid-19, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно най-засегнатите от коронавируса европейски държави затягат мерките с цел спиране на разпространението на заразата.

Британският министър, отговарящ за Шотландия - Алистър Джак, обяви, че има симптоми на кроонавирус и се е самоизолирал.

Това става ден след като самият премиер Борис Джонсън и министърът на здравеопазването Мат Ханкок се оказаха заразени. Във Великобритания броят на случаите на Covid-19 е над 17 хил., а починалите са над хиляда.

В Испания, където беше съобщено за над 830 починали за денонощие, от утре влизат в сила нови извънредни мерки.

Всички икономически дейности, които не са от основно значение, ще бъдат преустановени, обяви премиерът Педро Санчес:

“Испанското правителство ще одобри изключителна мярка на извънредно заседание на кабинета. Всички, работещи в секторите, които не са от първа необходимост, трябва да останат вкъщи през следващите две седмици, както правят и през уикендите“.

Италия, която е най-засегнатата от пандемията страна в Европа с над 92 хил. случая на болестта и над 10 хил. починали, затегна ограниченията за влизане на своя територия.

Всички, който пристигат в Италия, ще посочват мотивите за пътуването си, телефонния си номер и адреса си. Те ще бъдат под карантина за 14 дни.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп се отказа от идеята да постави под карантина щатовете Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът с аргумента, че това засега не е необходимо.

В Съединените щати потвърдените случаи са над 123 хил., а починалите - над 2 200.


Прочети цялата публикация