Fakti.bg | 30.03.2020 10:18:05 | 63

Над 10 000 жители на Букурещ ще бъдат тествани


Над 10 000 жители на Букурещ предстои да бъдат тествани за новия коронавирус тази седмица, съобщи кметът Габриела Фиря, цитирана от в. "Адевърул".

Става въпрос за проект на столичната община в сътрудничество с Института за инфекциозни болести "Матей Балш" и Националния статистически институт. Здравният министър Нелу Татару изрази скептицизъм по отношение на този проект и каза, че институцията, която ръководи, няма да поеме отговорност нито за разходите, нито за резултатите от този проект, посочва изданието.

Вестникът уточнява, че проектът предвижда тестване с т.нар. бързи кръвни тестове, подобни на тези за бременност или за нивото на кръвната захар, които обаче предлагат ориентировъчен, а не категоричен резултат, за разлика от тестовете ПКР, които отнемат няколко дни.

Ще бъдат тествани над 10 000 души, както жители на Букурещ, така и такива, които нямат постоянен адрес в столицата, заяви Фиря, като уточни, че ешалонът ще бъде установен в сътрудничество с Националния статистически институт. Тя каза, че институтът "Матей Балш" вече е купил хиляди бързи тестове, кметството на Букурещ ще купи 4000-5000, а всяко районно кметство - по още около 1000 теста. Фиря уточни, че един бърз тест струва около 50 леи (около 20 лева).

Прочети цялата публикация