БНР | 30.03.2020 15:17:27 | 102

МВФ: Подкрепата на ЕЦБ и ЕМС е от ключово значение за силния отговор ЕС на Covid-19


Международният валутен фонд заяви в понеделник, че облекчаването на фискалните правила на еврозоната и подкрепата от страна на Европейската централна банка и Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) са от решаващо значение за силния регионален отговор на пандемията на коронавирус.

"Не трябва да се подценява решимостта на лидерите на еврозоната да направят това, което е необходимо за стабилизиране на еврото“, заяви директорът на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън в блог на уебсайта на фонда.

Той каза, че мащабните намеси от страна на ЕЦБ и призивът на европейските лидери ЕМС да подкрепи допълнително националните фискални усилия, могат да позволят на държавите с висок държавен дълг да реагират енергично на кризата.

Според него най-големите европейски икономики губят по 3% от икономическия продукт на БВП всеки месец, когато ключовите сектори са затворени, за да се опитат да забавят разпространението на вируса, като "дълбоката европейска рецесия тази година е предрешен въпрос".

Пол Томсън също така каза, че основната регионална загриженост на МВФ е по отношение на по-малките страни извън Европейския съюз, където липсата на дълбочина на финансовите пазари и ограниченият достъп до външен капитал ще затруднят финансирането на големи увеличения на техните фискални дефицити.

Той посочи, че повечето от деветте икономики в Централна и Източна Европа, които не са членки на ЕС, с изключение на Русия и Турция, търсят спешно финансиране от наличната програма на МВФ за 50 млрд. долара за бързи реакции срещу коронавируса.

"Повече страни вероятно ще последват това, което вече представлява най-големият брой молби за помощ, получавани някога от МВФ наведнъж“, каза Томсън и добави, че фондът "драстично опростява" вътрешните правила и процедури, за да отговори на бързината, пъргавината и мащаба на кризата.


Прочети цялата публикация