Fakti.bg | 31.03.2020 05:15:47 | 64

Тръмп: Най-лошото предстои


Американският президент Доналд Тръмп защити плана си да удължи действието на указанията за спазване на социална дистанция. Тръмп заяви, че придържането към тези указания е „патриотичен дълг“. До момента над един милион американски граждани са били тествани за COVID-19.

На брифинг в Белия дом президентът предупреди отново, че най-лошото предстои, като заяви, че страната е изправена пред предизвикателства през следващите 30 дни. След консултация със здравните си експерти Тръмп удължи действието на указанията за социална дистанция до края на април. Стратегията се приема за най-доброто оръжие срещу вируса в момента.

Почти три четвърти от американците са или им предстои да попаднат под една или друга форма на рестрикция, но някои отказват да спазват препоръките. Властите избягват да налагат глоби и да арестуват и предимно залагат на диалог и образоване на общностите, предаде БНР. Америка се готви да се сблъска с пика от засегнати от коронавируса през следващите няколко седмици. Очакванията са за до 200 хиляди жертви.

Епицентърът на случващото се е Ню Йорк – щатът, в който се намира финансовата столицата и най-многолюдният град в страната. В понеделник военен кораб, който акостира в Манхатън, бе посрещнат с радостни възгласи. Съоръжението разполага с операционни зали и 1000 легла и ще помогне на болници и здравни служители, които се нуждаят от спешна помощ. Губернаторът на щата Андрю Куомо отправи поредния апел, призовавайки гражданите да водят битка с мисълта, че тя ще продължи още две-три седмици. Над 1200 души за загинали в щата Ню Йорк. Броят на жертвите в страната е около 3 хиляди.

Прочети цялата публикация